Lugovoja je umora na smrtni postelji obtožil že sam Litvinenko. Foto: Reuters
Lugovoja je umora na smrtni postelji obtožil že sam Litvinenko. Foto: Reuters
Obtožnica za smrt Litvinenka

Glavni državni tožilec Ken Macdonald je povedal, da je zbral "dovolj dokazov, da lahko za smrt Aleksandra Litvinenka obtoži nekdanjega agenta ruske tajne službe Andreja Lugovoja, ki je Litvinenka namenoma zastrupil, in od ruskih oblasti zahteva njegovo izročitev".

"V teh okoliščinah sem odvetnikom ukazal, naj od ruskih oblasti zahtevajo takojšnjo izročitev Lugovoja in ga iz Rusije pripeljejo v Veliko Britanijo, da mu bomo lahko sodili za ta nepredstavljivo velik zločin," je še povedal Macdonald.

Odzval se je tudi Lugovoj sam: "Menim, da gre za politično odločitev; nisem ubil Litvinenka, nimam nobene povezave z njegovo smrtjo in lahko le izrazim dobro utemeljeno nezaupanje v tako imenovane dokaze, ki naj bi jih imeli britanski preiskovalci."

Rusija izročitev zavrača
Eden najbolj skrivnostnih zločinov zadnjih let je oslabil odnose med Moskvo in Londonom, Lugovojeva obsodba pa bo napetosti še povečala. V obsodbi je zapisano, da morajo ruske oblasti Lugovoja izročiti britanskim oblastem in z njimi sodelovati, ruska ustava pa izročitve državljanov ne dovoljuje, tako da so ruske oblasti že zavrnile možnost izročitve obtoženca.

Rusijo je k spoštovanju obtožbe in sodelovanju z britanskimi oblastmi že pozval tudi britanski premier Tony Blair. Dejal je, da se mora Rusija "podrediti britanskim pravnim zahtevam".

Ruske oblasti so britansko preiskavo označile za smešno in dejale, da same preiskujejo umor nekdanjega agenta in da bo preiskava bolj natančna kot tista, ki so jo izvedli Britanci.

Litvinenko obtožuje ruske oblasti
Aleksander Litvinenko, sicer glasen kritik politike ruskega predsednika Vladimirja Putina, je zaradi zastrupitve s polonijem 210 lani novembra umrl v londonski bolnišnici. Na smrtni postelji je za svojo smrt obtožil Kremelj in predsednika Putina, svojemu prijatelju Borisu Berezovskemu pa naj bi zaupal, da ga je ubil prav Lugovoj.

Obtožnica za smrt Litvinenka