Azerbajdžanski vojaki naj bi bili podvrženi trpinčenju. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Azerbajdžanski vojaki naj bi bili podvrženi trpinčenju. (fotografija je simbolična) Foto: EPA

Do streljanja je prišlo v vojaškem oporišču v bližini separatistične pokrajine Gorski Karabah in poleg šestih ubitih vojakov sta bila dva še ranjena. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je incident zgodil v četrtek zvečer, motiv pa ni znan.

Neodvisna tiskovna agencija Turan poroča, da so bili med ubitimi visoki poveljniki topniške enote, streljanje pa naj bila posledica brutalnosti in korupcije v vojski. Druga tiskovna agencija Trend navaja drugačen niz dogodkov ter poroča, da sta bila vojaka, ki sta streljala na kolege, ustreljena in ubita, ko sta skušala pobegniti s kraja dogodka.

Razširjeno šikaniranje
Podobno kot v Rusiji in drugih nekdanjih sovjetskih republikah so tudi razmere v azerbajdžanski vojski na skrb vzbujajoče nizki ravni in organizacije za pravice vojakov že dalj časa opozarjajo na nasilje v vojski, kjer prevladuje kultura korupcije in brutalnega šikaniranja.

V poročilu iz leta 2008 analitični "think-thank" International Crisis Group ugotavlja, da je azerbajdžanska vojska prežeta z "endemično korupcijo, nepotizmom in šikaniranjem". Oblasti zanikajo, da bi bilo slabo ravnanje z vojaki tako zelo razširjeno v vojski.

To je že drugi strelski incident v nekdanji sovjetski republiki v manj kot letu dni, potem ko je lani aprila neki moški na univerzi v prestolnici Baku ustrelil 12 ljudi in nato še sebe.