Ameriški vojaki, ki so javno razkrili svojo homoseksualno usmeritev, so bili v zadnjih 16 letih odpuščeni, kar pa se bo v prihodnosti spremenilo: ali po sodni ali pa po zakonodajni poti. Foto: EPA
Ameriški vojaki, ki so javno razkrili svojo homoseksualno usmeritev, so bili v zadnjih 16 letih odpuščeni, kar pa se bo v prihodnosti spremenilo: ali po sodni ali pa po zakonodajni poti. Foto: EPA
Barack Obama in Robert Gates
Nekateri zmerni zagovorniki pravic homoseksualcev se bojijo, da bo odločitev zvezne sodnice otežila sprejemanje zakona, ki ga bosta predlagala Gates in Obama. Foto: EPA

V sodbi, razglašeni v kalifornijskem mestu Riverside, je Phillipsova označila uradno vojaško načelo "Ne sprašuj in ne govori" (Don't Ask, Don't Tell) za kršenje pravic homoseksualcev iz 1. amandmaja k ameriški ustavi.

"Republikanci iz brunarice" sprožili tožbo
Tožbo proti politiki, ki jo je leta 1994 kot kompromis med konservativnim vojaškim vrhom in lastnimi političnimi podporniki uvedel predsednik Bill Clinton, je že leta 2004 vložila skupina republikanskih homoseksualcev iz organizacije "Republikanci iz brunarice". To je skupina okrog 19.000 homoseksualnih republikancev, ki zagovarja pravice istospolno usmerjenih.

Sodnica je v svoji odločitvi zapisala, da politika "Ne sprašuj in ne govori" negativno vpliva na bojno pripravljenost v oboroženih silah. Napovedala je, da bo v enem tednu izdala prepoved izvajanja politike, vladni odvetniki pa so napovedali pritožbo. Ameriški predsednik Barack Obama je sicer napovedal odpravo politike, vendar z zakonom, ki bi ga moral sprejeti kongres.

Minister prosi za potrpežljivost
Obrambni minister Robert Gates, ki prav tako podpira odkrito služenje homoseksualcev v vojski, je ukazal revizijo politike in prosi za potrpežljivost. Vladni odvetniki trdijo, da gre za politično vprašanje in da sodnica nima pravice izdati prepovedi na nacionalni ravni. Sodna odločitev bi lahko ponagajala previdnim načrtom Obamove administracije, ki si je želela za sprejetje ustreznega zakona pridobiti čim širšo podporo opozicijskih republikancev.

"Kot Američan, veteran in vojaški rezervni častnik sem ponosen, da je sodišče razsodilo, da skrivnostno navodilo 'Na sprašuj in ne govori' krši ustavo. Današnja zmaga ni samo uspeh članov 'Republikancev iz brunarice', temveč uspeh vseh pripadnikov ameriških oboroženih sil," je po četrtkovi sodbi dejal Clarke Cooper, izvršni direktor republikanskega združenja vojaških homoseksualcev.

Za divizijo odpuščenih vojakov in vojakinj
Med tožbo je sicer prišel na dan podatek, da je bilo zaradi politike, ki prepoveduje vprašanja o spolni usmerjenosti vojakov in vojakinj ter homoseksualcem nalaga, da svojo usmerjenost skrivajo, od leta 1994 odpuščenih 13.500 vojakov in vojakinj.