Ukrajinski vojaki se učijo uporabe brezpilotnih letalnikov. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki se učijo uporabe brezpilotnih letalnikov. Foto: Reuters

Na fotografijah, objavljenih na družbenem omrežju Telegram, je v mestu Primorsko-Ahtarsk videti velik krater in steber dima.

Guverner regije Krasnodar Veniamin Kondratijev je sporočil, da so o incidentu že sprožili preiskavo. Poudaril je še, da eksplozija ni zahtevala žrtev ali gmotne škode.

Krasnodar leži ob Azovskem morju in blizu Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Novi ruski napadi na Kijev

Po 12 dneh so ruske sile ponoči izvedle nove napade z brezpilotnimi letalniki na Kijev. Iz doneške regije so v soboto poročali o srditih spopadih, ki so zahtevali tri žrtve, 17 je ranjenih. Zelenski: Ubitih najmanj 21.000 wagnerjevcev, 80.000 je ranjenih.

Kot je dejal predstavnik ukrajinske vojske Sergej Popko, so obrambni sistemi v Kijevu uničili vse tarče, ki so se približevale mestu. Pozneje je vodja vojske v kijevski oblasti Ruslan Kravčenko sporočil, da so bile poškodovane tri hiše, potem ko so nanje padli ostanki brezpilotnih letalnikov, en človek je bil ranjen.

Ukrajinski generalštab je poročal, da se nadaljujejo hudi spopadi na treh območjih v doneški oblasti, kjer so ruske sile nakopičile enote in kjer skušajo napredovati. Gre za obrobja mest Bahmut, Liman in Marinka.

Po navedbah guvernerja hersonske oblasti Oleksandra Prokudina je bilo tam v nočnih napadih s petka na soboto ranjenih pet ljudi. Kot je dejal, so ruske sile izvedle 82 napadov s topništvom, raketami in brezpilotnimi letalniki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na srečanju z vojaškim vrhom in jedrskimi strokovnjaki v jedrski elektrarni Rivne razpravljal o varnostnih razmerah na severu in ukrepih za njihovo izboljšanje. Gre za kraj na severu Ukrajine, ki pa je blizu beloruske meje, kamor so se po ustavljenem uporu zatekli pripadniki plačanske skupine Wagner.

Zelenski (desno) in španski premier Sanchez. Španija je v soboto začela polletno predsedovanje Svetu EU-ja. Foto: Reuters
Zelenski (desno) in španski premier Sanchez. Španija je v soboto začela polletno predsedovanje Svetu EU-ja. Foto: Reuters

Zelenski: Ubitih najmanj 21.000 wagnerjevcev, še 80.000 je ranjenih

Zelenski je v soboto dejal, da je bilo v bojih v Ukrajini ubitih najmanj 21.000 pripadnikov skupine Wagner, še 80.000 naj bi jih bilo po njegovih besedah ranjenih. "Naše enote so samo na vzhodu Ukrajine ubile 21.000 wagnerjevcev," je dejal na novinarski konferenci s španskimi mediji ob obisku španskega premierja Pedra Sancheza v Kijevu. "To so velikanske izgube za Wagner," je dejal, njegove borce, ki so po njegovih besedah večinoma kaznjenci, "ki nimajo ničesar izgubiti", pa opisal kot "motiviran del ruske vojske". CNN je ob tem poročal, da ne more neodvisno potrditi predsednikovih navedb.

Ob tem je Zelenski znova ponovil, da ima upor Jevgenija Prigožina, vodje Wagnerja, velike posledice na rusko moč na bojišču in da bi to lahko koristilo ukrajinski protiofenzivi.

"Izkoristiti moramo to situacijo in potisniti sovražnika z našega ozemlja. Izgubljajo vojno. Ne zmagujejo več v bitkah v Ukrajini, zato pogledujejo naokoli, da bi našli krivca." Ob tem je še dejal, da s protiofenzivo ne bodo hiteli, ker cenijo življenja in ker mora strateško odločati, kam bo poslal enote. "Vsak meter, vsak kilometer zahteva žrtve. Lahko narediš nekaj zelo hitro, toda bojišče je minirano do zadnjega. Ljudje so naše bogastvo. Zato smo zelo pazljivi."

Na vprašanje, ali se boji za svoje življenje, je odgovoril, da je nevarneje za Putina kot zanj: "Ker mene želijo ubiti samo v Rusiji, medtem ko njega želi ubiti ves svet."

Avstrija za pridružitev evropskemu sistemu zračne obrambe

Avstrija se namerava pridružiti evropskemu sistemu zračne obrambe, katerega pobudnica je Nemčija. Kot je v soboto sporočil avstrijski kancler Karl Nehammer, se je grožnja zaradi ruske agresije proti Ukrajini močno povečala, zato se je treba ustrezno odzvati. Na Dunaju poudarjajo, da odločitev ne postavlja pod vprašaj nevtralnosti Avstrije.

"Grožnja se je zaradi ruske agresije proti Ukrajini močno povečala," je dejal Nehammer ob napovedi, da se namerava Avstrija pridružiti projektu o vzpostavitvi skupnega evropskega protiraketnega ščita, ki ga je lani predstavil Berlin.

Avstrija se mora po njegovih besedah skupaj z drugimi evropskimi državami zaščititi pred grožnjo napadov z brezpilotnimi letalniki ali raketami, je dejal Nehammer v sporočilu za javnost, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Po besedah obrambne ministrice Klaudie Tanner je za Avstrijo "to mejnik v zgodovini obrambne politike". "Trenutno potekajo pogajanja, da preučimo to sodelovanje in da razjasnimo, kako bi konkretno lahko bila videti udeležba Avstrije pri tem projektu," je povedala.