Nato namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja Ukrajini. Foto: EPA
Nato namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja Ukrajini. Foto: EPA

Hkrati pa članice niso podprle načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto.

K dolgoročni finančni podpori Ukrajine je članice sredi junija pozval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Kot je takrat pojasnil, bi pomoč znašala 40 milijard evrov na leto, breme pa bi si članice razdelile glede na bruto domači proizvod, pri čemer bi ZDA prispevale približno 50 odstotkov pomoči.

Stoltenberg si že dalj časa prizadeva, da bi se usklajevanje pomoči Ukrajini, zlasti vojaške, preusmerilo z ZDA na Nato. Članice Nata so junija sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini.

Z njim namerava zavezništvo v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja in dejavnosti usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako pa bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Vodja kabineta Zelenskega Jermak. Foto: Reuters
Vodja kabineta Zelenskega Jermak. Foto: Reuters

Ukrajina ni pripravljena prepustiti ozemlja v zameno za konec vojne

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je v torek dejal, da Ukrajina ni pripravljena na kompromis z Rusijo in ji v zameno za konec vojne prepustiti del ozemlja.

Vodja kabineta Volodimirja Zelenskega je med obiskom Washingtona novinarjem dejal, da bo Kijev poslušal nasvete, kako naj dosežejo "pravičen mir", a je dodal: "Nismo pa pripravljeni na kompromis glede zelo pomembnih stvari in vrednot ... neodvisnosti, svobode, demokracije, ozemeljske celovitosti, suverenosti".

Jermak je na vprašanje, kako Ukrajina predvideva, da bi Donald Trump v primeru zmage na novembrskih predsedniških volitvah ukrepal glede vojne v Ukrajini, odgovoril, da ne ve.

Ukrajina bo še naprej pozivala ameriško vlado, naj še pošilja pomoč, je dejal Jermak, ki je dodal, da je bil Kijev deležen podpore obeh ameriških strank in da ankete kažejo, da večina Američanov tudi po dveh letih vojne podpira Ukrajino.

ZDA so Ukrajini od februarja 2022 namenile za več kot 50 milijard dolarjev vojaške pomoči, kmalu pa jo bodo poslale še za dodatnih 2,3 milijarde.

Trump, republikanski kandidat za predsednika, je na televizijskem soočenju s predsednikom Joejem Bidnom prejšnji teden dejal, da bo v primeru zmage vojno v Ukrajini končal, še preden bo prevzel položaj januarja prihodnje leto.

Kako bi to dosegel, ni pojasnil, Reuters pa je prejšnji teden poročal, da sta Trumpu dva svetovalca predložila načrt, po katerem bi ZDA Kijevu zagrozile s prekinitvijo ameriške pomoči, če se ne bo začel pogajati z Moskvo.

Medtem je ruska tiskovna agencija Interfax poročala, da ni dialoga med Rusijo in Trumpom glede vojne v Ukrajini, pri čemer je navajala tiskovnega predstavnika Kremlja.

V Dnipru je bilo ubitih pet ljudi. Foto: Reuters
V Dnipru je bilo ubitih pet ljudi. Foto: Reuters

V ruskem napadu na Dnipro ubitih pet ljudi

V ruskem napadu z raketami in letalniki na ukrajinsko mesto Dnipro je bilo ubitih pet ljudi, 34 pa je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski predsednik Zelenski.

Zelenski je izrekel sožalje družinam in prijateljem žrtev napada v Dnipru. Zaveznike je znova pozval, naj okrepijo dobavo sistemov zračne obrambe in raket dolgega dosega. "Svet lahko zaščiti življenja, za to pa je potrebna odločnost voditeljev," je dodal.

Vodja sveta Dnipropetrovske oblasti Mikola Lukašuk je na družbenih omrežjih objavil fotografije iz Dnipra, na katerih je bilo videti več poškodovanih stavb. "Tako je zdaj videti eno od mestnih nakupovalnih središč. Uničeni so bili avtomobili in okna, zadeta pa je bila tudi bencinska črpalka," je dejal.

Tarča ruskih napadov sta bili tudi Doneška in Harkovska oblast, kjer sta bila ponoči po navedbah lokalnih oblasti ubita dva človeka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je zračna obramba sestrelila šest ruskih letalnikov in pet od sedmih raket, ki so bile večinoma usmerjene proti Dnipru.

Napadi tudi v Rusiji

O napadih medtem poročajo tudi iz Rusije, kjer je zračna obramba po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi ponoči sestrelila deset ukrajinskih letalnikov. Pet naj bi jih sestrelila nad Belgorodsko oblastjo, štiri nad Brjansko oblastjo in še enega nad Moskovsko oblastjo, ob sklicevanju na ruske medije poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ruske sile so ponoči uničile tudi dve ukrajinski pomorski brezpilotni plovili, ki sta se približevali črnomorskemu pristaniškemu mestu Novorosijsk, je še dodalo rusko obrambno ministrstvo in objavilo posnetke, ki naj bi prikazovali uničenje plovil v morju.

Moskva je prav tako poročala o novem napredovanju ruskih sil. Te naj bi zavzele eno od okrožij v mestu Časiv Jar v bližini Bahmuta v Doneški oblasti.