Ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiga in francoski kolega Jean-Noël Barrot sta obiskala spominski zid padlih branilcev Ukrajine pred katedralo svetega Mihaela v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiga in francoski kolega Jean-Noël Barrot sta obiskala spominski zid padlih branilcev Ukrajine pred katedralo svetega Mihaela v Kijevu. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ta teden v parlamentu predstavil "načrt za zmago", ki med drugim vključuje povabilo Ukrajine v zvezo Nato, hkrati pa je zavrnil kakršen koli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji. Zahodni zavezniki predlog še preučujejo, kjer pa je ključni element prav povabilo v Nato, o čemer na Zahodu niso želeli razmišljati vse do konca vojne.

"Ruska zmaga bi pomenila potrditev prava močnejšega in bi mednarodni red potisnila v kaos," je dejal Barrot na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom Andrijem Sibigo.

Francija je od začetka vojne ena od močnejših zaveznic in trenutno tudi usposablja ter opremlja novo brigado ukrajinskih vojakov. Zelenski je dejal, da bo brigada v Ukrajino prispela konec novembra.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že prepričeval zaveznike Kijeva, naj Ukrajini dovolijo napade na ruskem ozemlju z orožjem dolgega dosega. Barrot je tudi napovedal, da bo Francija v prvih treh mesecih leta 2025 Ukrajini dobavila prvo serijo bojnih letal mirage 2000 ter usposobila ukrajinske pilote in mehanike za njihovo upravljanje in vzdrževanje.

"Z izjemnim pogumom, s katerim se upirate okupatorju, se ne borite le za ozemeljsko celovitost Ukrajine, ampak tudi držite fronto, ki ločuje Evropo od Rusije Vladimirja Putina, fronto, ki ločuje svobodo od zatiranja," je dejal francoski minister v Kijevu.

Obisk francoskega zunanjega ministra je sovpadal z izmenjavo 190 ujetnikov med Ukrajino in Rusijo, pri katerem so posredovali Združeni arabski emirati.