Ukrajina se je okrepila s tanki in oklepniki pred napovedano protiofenzivo. Foto: Reuters
Ukrajina se je okrepila s tanki in oklepniki pred napovedano protiofenzivo. Foto: Reuters

"Sovražnik je imel precejšnje človeške izgube. Naše obrambne sile so napredovale dva kilometra do Bahmuta," je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. "Ta teden nismo izgubili nobenega položaja v Bahmutu," je še dodala.

O napredovanju ukrajinskih sil na delih bojne črte okoli Bahmuta so pred tem v četrtek poročali tudi ruski vojaški blogerji, medtem ko so v Moskvi napredovanje ukrajinskih enot zanikali in zatrdili, da imajo razmere pod nadzorom.

V četrtek so nekateri ruski vojaški blogerji in predstavniki proruskih oblasti na zasedenih območjih v Ukrajini poročali o pomembnih premikih ukrajinske vojske vzdolž bojišča na vzhodu Ukrajine.

Ruski blogerji so na družbenem omrežju Telegram tako poročali, da so ukrajinske sile napredovale severno in južno od mesta Bahmut, ki je že več mesecev prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi vojaki, med katerimi prevladujejo borci najemniške vojaške skupine Wagner. Po besedah vodje Wagnerjeve skupine Jevgenija Prigožina je regularna ruska vojska zapustila položaje okoli Bahmuta.

Prigožin obtožuje ruske vojake, da so pobegnili

Prigožin je medtem rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje trenutne razmere v Bahmutu, ruske vojake pa je vnovič obtožil, da so pobegnili s svojih položajev v okolici mesta.

"Enote obrambnega ministrstva so preprosto pobegnile iz okolice Bahmuta," je v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal Prigožin in dodal, da se fronta na tem območju ruši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da rusko obrambno ministrstvo olepšuje trenutne razmere v Bahmutu. "To pa bo privedlo do svetovne tragedije za Rusijo, zato moramo nemudoma nehati lagati," je dodal.

Prigožin, čigar odnosi z rusko vojsko so se v preteklih mesecih zaostrili, je že v torek eno od ruskih enot obtožil, da je zapustila svoje položaje v bližini Bahmuta. Takrat je pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo "zločinske ukaze".

Prav tako je vojaško poveljstvo v preteklosti obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini in podvomil o sposobnosti Moskve, da brani državo.

Zaradi poročanja o ukrajinskem napredovanju so nekateri že začeli govoriti o začetku dolgo pričakovane ukrajinske spomladanske protiofenzive, čeprav je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da še niso pripravljeni na protiofenzivo, saj po njegovih besedah vojska še ni prejela vsega obljubljenega orožja, zato potrebujejo še nekaj časa.

Inštitut za preučevanje vojne pa je sporočil, da so ukrajinske sile verjetno dosegle uspeh v Bahmutu in prisilile ruske enote k umiku na nekaterih območjih fronte za približno dva kilometra.

Ukrajinski vojaki se pripravljajo na protiofenzivo. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki se pripravljajo na protiofenzivo. Foto: Reuters

Moskva: Položaj je pod nadzorom

"Izjave na posameznih kanalih Telegrama o 'obrambnih prebojih', ki so se zgodili na različnih območjih vzdolž črte vojaškega stika, ne ustrezajo resničnosti," je v objavi na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo. "Celotni položaj na območju posebne vojaške operacije je pod nadzorom," so še zapisali v izjavi. Rusija že od začetka vojaške agresije na Ukrajino februarja lani za vojno uporablja izraz posebna vojaška operacija.

Prigožin je v četrtek dejal, da so bile operacije ukrajinske vojske "žal delno uspešne", trditve Zelenskega, da še niso pripravljeni na protiofenzivo, pa je označil za zavajajoče.

Prigožin je obrambnega ministra Sergeja Šojguja povabil v Bahmut, da bi se sam prepričal o spopadih.

"Glede na težek operativni položaj in vaše dolgoletne bojne izkušnje vas prosim, da pridete v Bahmut, ki je pod nadzorom ruskih vojaških enot, in sami preverite položaj," je Prigožin zapisal v odprtem pismu ministru, ki je bilo objavljeno na Telegramu.

Prigožin je bil že večkrat kritičen do obrambnega ministrstva in še zlasti Šojguja, med drugim zaradi pomanjkanja streliva za pripadnike njegove skupine Wagner. Pred dnevi je celo zagrozil z umikom svojih mož s položajev v Bahmutu, če ne bo prejel potrebnega streliva in oborožitve. V preteklih mesecih je tudi večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil.

V svojem običajnem večernem nagovoru je Zelenski v četrtek dejal, da bo lahko kmalu poročal o zelo pomembnih novicah. "Tuje zastave ne bodo nikoli kraljevale na naši zemlji in naši ljudje ne bodo nikoli zasužnjeni," je zatrdil.

Britanske oblasti so v četrtek potrdile, da bodo Ukrajini dobavile rakete dolgega dosega storm shadow, za katere je Kijev prosil že nekaj mesecev in bi pomenile veliko pridobitev v pripravah na protiofenzivo. Omenjene rakete imajo doseg več kot 250 kilometrov, kar je bistveno več kot ameriški himars, ki lahko doseže položaje, oddaljene približno 80 kilometrov. Rakete se po izstrelitvi spustijo na nizko višino, da jih radarji težje zaznajo, nato pa se z infrardečim iskalnikom usmerijo na tarčo.

Reportaža Petre Marc z usposabljanja Natovih sil na Slovaškem

Na Krimu strmoglavil ruski vojaški helikopter

Na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, je danes strmoglavil ruski vojaški helikopter. V nesreči sta umrla oba pilota, zgodila pa naj bi se zaradi okvare opreme, navajajo ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na rusko obrambno ministrstvo.

Ruski helikopter Mi-28 je strmoglavil med načrtovanim vadbenim letom v regiji Džankoj na severu Krima, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Rusiji, tudi v regiji Džankoj, se je v zadnjih mesecih zgodilo več napadov z brezpilotnimi letalniki in sabotaž, med drugim na železnice in skladišča goriva, čeprav Kijev ni prevzel odgovornosti za nobene od njih. Številni strokovnjaki kljub temu menijo, da so napadi del priprav na prihajajočo spomladansko ukrajinsko protiofenzivo.

Rusija je leta 2014 zasedla in anektirala Krim, ki pa ga večina držav ne priznava kot rusko ozemlje. Kijev je že kmalu po začetku invazije februarja lani izključil možnost mirovnih pogovorov z Moskvo, dokler ruske enote ne bodo zapustile ukrajinskega ozemlja, vključno s Krimom.

Južna Afrika zanika navedbe ZDA

Južna Afrika je zanikala navedbe ameriškega veleposlanika v Pretorii Reubena Brigetyja, ki je v četrtek dejal, da je država kljub svoji nevtralnosti v ukrajinski vojni prikrito dobavljala orožje Rusiji.

Brigety je dejal, da ZDA menijo, da so na rusko tovorno ladjo, ki je decembra pristala v pomorskem oporišču v Cape Townu, naložili orožje in strelivo. Domnevno pošiljko Južne Afrike je označil za nesprejemljivo.

Južna Afrika je pripombe ameriškega veleposlanika v četrtek zavrnila. "Veleposlanikove pripombe spodkopavajo duha sodelovanja in partnerstva med državama," je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik predsednika Cyrila Ramaphose Vincent Magwenya. Dodal je, da je razočaran, ker je veleposlanik nastopil kontraproduktivno.

Magwenya je pozneje napovedal preiskavo obtožb, kar so ZDA pozdravile. "To bi bil vsekakor dobrodošel korak," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel. "Zelo skrb vzbujajoč del tega je privez ruskega plovila, na katero se nanašajo sankcije, v južnoafriškem pomorskem pristanišču," je še povedal.

Dejal je še, da bodo ZDA nastopile proti vsaki državi, ki bo s svojimi ukrepi podpirala nezakonito in okrutno rusko invazijo v Ukrajini. Ni pa želel povedati, ali bo to imelo kakšne posledice za Južno Afriko, potem ko so ZDA večkrat opozorile Kitajsko, naj ne dobavlja orožja Rusiji.

Moskva: Dobava britanskih raket izjemno sovražno dejanje

"Odločitev Združenega kraljestva o dobavi raket dolgega dosega storm shadow Ukrajini vidimo kot izjemno sovražno dejanje," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Opozorilo je, da bo dobava raket vodila v zaostrovanje vojne v Ukrajini, in dodalo, da se bodo na novo grožnjo ustrezno odzvali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To odločitev vidimo kot skrajno sovražno dejanje Londona, ki bo vodilo v resno zaostrovanje razmer. Velika Britanija je očitno pripravljena prestopiti vse meje in dvigniti vojno na novo raven uničenja in izgubljenih življenj," je opozorilo rusko zunanje ministrstvo. Ob tem je dodalo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za nevtralizacijo nove grožnje.

Britanske oblasti so dobavo raket dolgega dosega storm shadow naznanile v četrtek. Odločitev so sprejele po večmesečnih pozivih Kijeva k dobavi tovrstnih raket. Te bodo Ukrajini zagotovile nove zmogljivosti ob pripravah na prihajajočo spomladansko protiofenzivo.

Rakete storm shadow imajo doseg več kot 250 kilometrov, kar je bistveno več kot ameriški himars, ki lahko doseže položaje, oddaljene približno 80 kilometrov. Po izstrelitvi se spustijo nizko, da jih radarji težje zaznajo, nato pa se z infrardečim iskalnikom naravnajo na tarčo.

Združeno kraljestvo je drugi največji dobavitelj vojaške pomoči Ukrajini. Do zdaj ji je dobavilo številne protitankovske rakete, sisteme zračne obrambe, bojna oklepna vozila in tanke ter tri raketne sisteme dolgega dosega M270 za večkratno izstrelitev.

Ukrajinski predsednik dejal, da bodo s protiofenzivo še počakali