Oleksandr Tkačenko. Foto: Reuters
Oleksandr Tkačenko. Foto: Reuters

Ukrajinski parlament je zaradi domnevno neustrezne porabe sredstev v kulturnem sektorju v času ruske agresije nad Ukrajino razrešil ministra za kulturo Oleksandra Tkačenka. Več ukrajinskih poslancev je povedalo, da je za razrešitev ministra glasovala dvotretjinska večina.

Tkačenko je sicer protestno odstopno izjavo že podal pred nekaj dnevi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil namreč nezadovoljen z njegovim ravnanjem z državnimi sredstvi in ukrajinskega premierja Denisa Šmigalja pozval, naj razmisli o zamenjavi Tkačenka.

Pred tem so ukrajinski mediji poročali, da želi minister za kulturo porabiti 500 milijonov grivn (približno 12 milijonov evrov) za dokončanje nacionalnega muzeja v spomin na ukrajinske žrtve gladomora v 30. letih minulega stoletja.

"V času vojne, kot je ta, bi morala biti glavna pozornost države in s tem državnih sredstev namenjena obrambi," je bil kritičen Zelenski. Poudaril je, da so muzeji in druga področja kulture seveda pomembni, "vendar imamo zdaj druge prednostne naloge". Zelenski je vladi tudi naročil, naj pripravi alternativno financiranje kulturnih in drugih projektov.

Ukrajinski minister za kulturo je nato zaradi nezadovoljstva glede ravnanja z državnimi sredstvi podal odstopno izjavo. Kot je pojasnil, je "prišlo do vala nesporazumov o pomenu kulture v času vojne". Dodal je, da ga je presenetila izjava Zelenskega.

Tkačenko je v četrtek zvečer tudi zagovarjal porabo sredstev za kulturo tudi v času vojne. "Kultura med vojno je pomembna, saj to ni le vojna za ozemlja, ampak tudi za ljudi," je zapisal. Sredstva za kulturo med vojno niso nič manj pomembna kot sredstva za brezpilotna letala, "saj je kultura ščit naše identitete in naših meja," je dodal. Tkačenko, ki je postal znan kot televizijski voditelj in novinar, je bil minister za kulturo od junija 2020.

Ukrajina veliko investira v tehnologijo brezpilotnih letalnikov, je dejal ukrajinski premier Denis Šmigalj. Foto: Reuters
Ukrajina veliko investira v tehnologijo brezpilotnih letalnikov, je dejal ukrajinski premier Denis Šmigalj. Foto: Reuters

Milijarda evrov za razvoj brezpilotnih letalnikov

Ukrajinski premier Denis Šmigalj je medtem sporočil, da Ukrajina pospešeno investira v razvoj brezpilotnih letalnikov. Več kot 40 podjetij ima pogodbe za njihov razvoj, poroča CNN. V zadnjem letu se je proizvodnja brezpilotnih letalnikov povečala za desetkrat. Vlada je za to v zadnjem letu namenila več kot milijardo evrov. V 26 centrih se je doslej za uporabo izobrazilo že 10.000 ljudi, še 10.000 se jih bo.

Ukrajina prvič po začetku vojne znižala ključno obrestno mero

Ukrajinska centralna banka je medtem prvič po začetku ruske invazije znižala ključno obrestno mero, in sicer za tri odstotne točke na 22 odstotkov. Kot so pojasnili po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, znižanje omogočajo umiritev inflacije in robustne razmere na valutnih trgih.

Junija je bila inflacija v Ukrajini pri 12,8 odstotka, kar je 13,2 odstotne točke manj kot na začetku leta. Napoved inflacije za celotno letošnje leto je ukrajinska centralna banka znižala za 4,2 odstotne točke na 10,6 odstotka.

Gospodarska rast naj bi letos dosegla 2,9 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke več od predhodne napovedi. Lani je ukrajinski bruto domači proizvod izgubil 29 odstotkov.

Po podatkih centralne banke je Ukrajina od začetka leta iz tujine prejela za približno 24,5 milijarde evrov posojil in nepovratnih sredstev, kar je devizne rezerve države zvišalo nad 35 milijard evrov.

Ponoči nov ruski napad na Odeso

V sredo so se na frontni črti nadaljevali hudi boji, predvsem v okolici vasi Robotine, ponoči pa so ruske rakete dosegle Odeso. Pristaniško mesto je redna tarča ruskih napadov od prejšnjega tedna, ko Rusija ni privolila na sklenitev novega dogovora o izvozu žita. Guverner Odese Oleg Kiper je dejal, da je ruska stran izvedla napade s podmornice v Črnem morju. Uničena je bila ena stavba in dva avtomobila. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da niso mogle sestreliti rakete kalibr, so pa osem brezpilotnih letalnikov v drugih regijah po države. Tiskovna predstavnica poveljstva južnih ukrajinskih sil je sporočila, da je ruska stran izkoristila nočno slabo vreme, ki je ukrajinskim silam otežilo izsleditev.

New York Times navaja neimenovane vire iz Pentagona, ki pravijo, da se je začela glavnina ukrajinske protiofenzive. Več tisoč ukrajinskih vojakov je ob pomoči zahodne vojaške opreme odšlo na šibko točko ruske obrambne linije v regiji Zaporožje. Washington Post je sicer poročal, da je ameriški uradnik previden glede napovedi.

Zelenski danes v Dnepru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer dejal, da "so fantje dosegli velik napredek", več podrobnosti pa ni izdal. Danes je na obisku v Dnepru, ki leži v bližini bojne linije, ki se razteza od Hersona na jugu do Harkova severneje. Mesto je od začetka logistično vozlišče za ukrajinske sile.

V sredo je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov dejal, da južno od kraja Orihiv potekajo srditi boji, ukrajinske sile naj bi tam izvedle "obsežen" napad. Ruski vojaški bloger Ribar je zapisal, da je v napadu sodelovalo več kot 80 oboroženih vozil, med njimi so tudi tanki, ki naj bi vdrla na tri območja, kjer potekajo ostri boji.

Hkrati še naprej potekajo boji v bližini Bahmuta, v katerem je ruska stran pred tremi meseci razglasila zmago. V zadnjih dneh so ukrajinske sile poročale, da znova nadzorujejo vas Andrijivka in da napredujejo proti vasi Kliščivka, ki leži približno 4 kilometre južneje. Ukrajinske sile si prizadevajo za vsaj delno obkolitev Bahmuta, in sicer se bližajo s severa in juga. V bojih ukrajinska stran uporablja tudi orožje, ki ga je nedavno dobavil Zahod. Napredek pomeni, da se ukrajinske sile bližajo cesti TO53, ki gre skozi mesto od severa proti jugu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Minska polja onemogočajo hiter prodor ukrajinskih sil

Minska polja in utrjene ruske obrambne linije so razlog, da ukrajinska protiofenziva ne poteka tako hitro, kot bi si Ukrajina želela. "To je razlog, zakaj morajo večino nalog opraviti enote," je za BBC dejal general Oleksandr Tarnavski. Ob tem je dejal, da ima ruska vojska "kvalitete", ki onemogočajo hiter prodor ukrajinskih sil. "Sovražnika ne podcenjujem," še dodaja

Kot navaja BBC, je za zdaj malo dokazov, da je zahodna pomoč v obliki tankov in drugega orožja v bojih prevesila tehtnico v korist Ukrajine. Protiofenziva se osredotoča na boje na jugu Ukrajine, ki so ključni v prizadevanjih, da bi razdelili ruske sile in dosegli zasedena Melitopol in Mariupolj, potem pa šli vse do Krima. To pa pomeni, da ukrajinske sile zdaj napadejo ruske obrambne linije tam, kjer so te najmočnejše.

General Tarnavski pravi, da njegove sile "opravljajo boleče in težko delo". Kot pravi, so za preboj vsake obrambe potrebne potrpežljivost in natančne akcije. Meni, da Ukrajina počasi izčrpava sovražnika in da nasprotni strani ni mar za število umrlih vojakov, nedavne menjave na čelu operative pa "kažejo, da ni vse ok".

"Počasi ali ne, protiofenziva napreduje in bo gotovo uresničila svoje cilje," je za BBC dejal Tarnavski, na vprašanje, ali lahko oceni, ali je uspešna ali ne, pa je odgovoril: "Če ofenziva ne bi bila uspešna, me ne bi bilo tukaj."

V torek je v javnost pricurljalo poročilo nemške obveščevalne službe, v katerem naj bi pisalo, da je protiofenziva upočasnjena, ker so dali prednost ukrajinskim vojakom z izkušnjami na bojiščih pred tistimi, ki jih je izuril Nato, kar je privedlo do "precejšnjih pomanjkljivosti v vodstvu" in glede taktike na terenu. Ukrajinske sile se na navedbe Bilda še niso odzvale.