Lavrov bo med latinskoameriško turnejo obiskal štiri države. Foto: Reuters
Lavrov bo med latinskoameriško turnejo obiskal štiri države. Foto: Reuters

Lavrov se je na novinarski konferenci z Vieiro zahvalil Braziliji za njeno "razumevanje geneze razmer v Ukrajini" in njena prizadevanja za rešitev, ob tem pa zatrdil, da ima Rusija "interes", da se konflikt čim prej konča.

Rusija je že večkrat dala vedeti, da mora vsaka rešitev vojne upoštevati realnost na terenu, kar po meni priznanje njene enostranske in nezakonite priključitve štirih ukrajinskih pokrajin, ki jih ruske sile delno nadzorujejo.

Vieira je novinarjem po srečanju povedal, da je Lavrovu ponovil namero Brazilije, da oblikuje skupino držav, ki niso vpletene v vojno, za pogajanja o miru v Ukrajini, pri čemer je ponovno potrdil brazilsko naklonjenost premirju in nasprotovanje enostranskim sankcijam.

Konec tedna je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva razburil nekatere na zahodu, ko je po obisku Kitajske, kjer se je srečal s predsednikom Ši Džinpingom, pozval države k dobavi orožja.

"ZDA morajo prenehati spodbujati vojno in začeti govoriti o miru," je dejal Lula. "Poskušamo oblikovati skupino držav, ki niso vpletene v vojno, nočejo vojne in branijo svetovni mir, da bi se pogovarjale z Rusijo in Ukrajino. Moramo pa se pogovarjati tudi z ZDA in Evropsko unijo. Se pravi, ljudi moramo prepričati, da je mir pot," je še dodal.

Do zdaj je med zahodnimi državami po poročanju Reutersa njegovo pobudo pozdravil le francoski predsednik Emmanuel Macron.

Ukrajina, ZDA in druge zahodne zaveznice trdijo, da bi premirje v tem trenutku koristilo le Rusiji, ki bi to izkoristila za utrditev nadzora nad deli ukrajinskega ozemlja, ki jih je zasedla.

Bela hiša in ameriško zunanje ministrstvo se niso še odzvali na izjave Lule, je pa republikanski predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa Michael McCaul dejal, da napačne in nepremišljene izjave. "Putin in samo Putin je odgovoren za neizzvano agresivno vojno proti Ukrajini," je dejal McCaul.

Vodjo ruske diplomacije so v Braziliji pričakali protestniki in nasprotniki predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Vodjo ruske diplomacije so v Braziliji pričakali protestniki in nasprotniki predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Krepitev rusko-latinskoameriškega sodelovanja

Lavrov je danes začel turnejo po Latinski Ameriki, kjer bo do petka poleg Brazilije obiskal še Venezuelo, Nikaragvo in Kubo. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva je ključni cilj potovanja krepitev vzajemno koristnega sodelovanja Rusije z omenjenimi državami na različnih področjih.

"Pogovori naj bi se osredinili na vprašanja krepitve pravnega okvira sodobnega sveta, ki temelji na Ustanovni listini ZN-a," so navedli na ministrstvu in dodali, da je Latinska Amerika "prijateljska regija" in "eno od središč oblikovanja multipolarnega sveta", s katerim namerava Rusija "vzdrževati dinamičen dialog" in "razvijati konstruktivno sodelovanje brez diktata od zunaj".

Prejšnji teden je Lavrov v članku za brazilske in kubanske medije, ki ga je v četrtek objavilo tudi zunanje ministrstvo v Moskvi, zapisal, da se Rusija zavzema za krepitev rusko-latinskoameriškega sodelovanja "na podlagi medsebojne podpore, solidarnosti in vzajemnega upoštevanja interesov".

Lani se je ruski izvoz pšenice v regijo povečal za skoraj 50 odstotkov, povečale pa so se tudi pošiljke gnojil in naftnih derivatov, je ob tem poudaril prvi mož ruske diplomacije. Namen obiska je sicer tudi poudariti dejstvo, da ima Rusija kljub napadu na Ukrajino po svetu še vedno veliko prijateljev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Novo obdobje v rusko-kitajskih odnosih

Kitajski obrambni minister Li Šangfu je v nedeljo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem in predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju pozdravil močne vezi z Rusijo in dejal, da so rusko-kitajski odnosi "vstopili v novo obdobje".

"Imamo zelo močne vezi, ki presegajo vojaško-politična zavezništva iz obdobja hladne vojne in so zelo stabilne," je kitajski minister dejal v prevedenem prenosu na ruski televiziji. "To je moj prvi obisk v tujini, odkar sem prevzel položaj kitajskega obrambnega ministra. Rusijo sem posebej izbral za to priložnost, da bi poudaril posebno naravo in strateški pomen naših dvostranskih vezi," je dodal Li.

Po njegovih besedah je Kitajska pripravljena sodelovati z Rusijo pri "nadaljnji krepitvi strateške komunikacije med obema vojskama", je razvidno iz poročila o srečanju, ki ga je objavilo kitajsko obrambno ministrstvo.

Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, je Putin pozdravil vojaško sodelovanje med Rusijo in Kitajsko. "Aktivno sodelujemo prek vojaških oddelkov, redno izmenjujemo koristne informacije, sodelujemo na področju vojaško-tehničnega sodelovanja in izvajamo skupne vaje," je dejal Putin. "To je nedvomno še eno pomembno področje, ki krepi strateško naravo naših odnosov," je dodal.

Li bo na obisku v Rusiji do srede. Prejšnji mesec je bil na obisku v Moskvi kitajski voditelj Ši Džinping. S Putinom sta med drugim pozdravila "novo obdobje" v rusko-kitajskih odnosih in razpravljala o predlogih Pekinga za končanje konflikta v Ukrajini.

Kitajski obrambni minister Li  se je v Kremlju pogovarjal s Šojgujem in Putinom. Foto: Reuters
Kitajski obrambni minister Li se je v Kremlju pogovarjal s Šojgujem in Putinom. Foto: Reuters

Ukrajina: V ruskem orožju odkrivamo kitajske komponente

Medtem je svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Vladislav Vlasjuk za Reuters dejal, da ukrajinske sile na bojiščih v ruskem orožju odkrivajo vse več kitajskih komponent. "Trend zdaj je, da je manj komponent, narejenih na Zahodu, in več drugih komponent, za katere ni težko uganiti, katera država jih je izdelala. Seveda, Kitajska," je dejal v videopogovoru.

Strokovnjaki poročajo, da naj bi v ruskih tankih, ki so prej uporabljali francoske komponente, našli kitajske komponente. Reuters teh navedb ni mogel neodvisno preveriti.

Tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva je na novinarsko vprašanje Reutersa, ali kitajska podjetja dobavljajo dele ruski vojski, odgovoril, da "Kitajska vseskozi normalno trguje z vsemi državami, tudi Kitajsko, na podlagi enakopravnosti in medsebojnih koristi. Pri vojaškem izvozu Kitajska vseskozi zavzema previdno in odgovorno vlogo."

Vlasjuk je dejal, da so lahko identificirali kitajske dobavitelje. Kot enega je imenoval Norinco, drugi je Šinšing Gvangdžov Import & Export Co, pri čemer pa ni povedal, kaj naj bi dobavila.