Pripadniki Wagnerja. Na desni je ustanovitelj in vodja Prigožin. Foto: Reuters
Pripadniki Wagnerja. Na desni je ustanovitelj in vodja Prigožin. Foto: Reuters

Namestnik ruskega obrambnega ministrstva Nikolaj Pankov je v soboto dejal, da bodo morale "prostovoljske formacije" podpisati pogodbe neposredno z ministrstvom za obrambo, poroča BBC.

Ohlapno sestavljena izjava naj bi pomenila, da je tarča ukrepa ravno Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, čeprav ukrep ne naslavlja nobene konkretne skupine. Ta je v jeznem odzivu dejal, da bodo njegovi borci pogodbo z ministrstvom zavrnili.

Wagner igra pomembno vlogo v vojni v Ukrajini, njegov vodja pa se je zapletel v več sporov z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovom.

Oba je večkrat obtožil nesposobnosti in namernega odrekanja zalog Wagnerjevim enotam, ki se borijo v Ukrajini. "Wagner ne bo podpisal nikakršnih pogodb s Šojgujem," je dejal.

Prigožin vztraja, da je Wagner dobro integriran v rusko vojsko. Dodal je, da bi podrejenost ministrstvu škodovala njegovi učinkovitosti.

Ministrstvo trdi ravno nasprotno, in sicer, da je namen ukrepa "povečati učinkovitost" ruskih enot, ki se borijo v Ukrajini. Dodali so, da bodo morale prostovoljske skupine omenjene pogodbe podpisati do 1. julija.

Prejšnji teden je Wagner zajel ruskega vojaškega poveljnika Romana Venevitina, potem ko so ga obtožili streljanja na vozilo Wagnerja blizu Bahmuta. Venevitina so pozneje izpustili.

Decembra so ZDA objavile oceno, po kateri je Wagner takrat v Ukrajini razpolagal s 50.000 pripadniki. Njegove enote so prisotne tudi v Maliju, Srednjeafriški republiki, Sudanu in Libiji.

Prizor v vasi Blagodatne. Foto: Reuters
Prizor v vasi Blagodatne. Foto: Reuters

Ukrajinske sile so sporočile, da so osvobodile vas na jugovzhodu države

Ukrajinske sile so sporočile, da so prevzele nadzor nad vasjo Blagodatne v pokrajini Doneck, ki je bila pod rusko okupacijo. Gre za trditev o prvi osvoboditvi naselja od začetka ukrajinske protiofenzive ta teden.

Ukrajinski vojaki so objavili videoposnetek, ki prikazuje, kako so dvignili ukrajinsko zastavo na zbombardirani stavbi v naselju, identificiranem kot Blagodatne.

Tiskovni predstavnik vojaškega sektorja Tavria Valerij Šeršen je dejal, da gre za prve rezultate protiofenzive. Dejal je, da je vas na robu pokrajin Doneck in Zaporožje, nekaj kilometrov južno od vasi Velika Novosilka, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil.

Jugovzhod Ukrajine naj bi bil verjetno prioriteta za ukrajinske sile, ki želijo ogroziti kopenski most med Rusijo in polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Blagodatne je približno 95 kilometrov severozahodno od Mariupolja, ki leži ob Azovskem morju na jugu omenjenega kopenskega mostu. Rusija je mesto zasedla lani po dolgotrajnem obleganju in bombardiranju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto potrdil, da se je v Ukrajini začela dolgo pričakovana protiofenziva. Po navedbah strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) je Kijev v zadnjih dneh sprožil napade na najmanj štirih predelih v regijah Doneck in Zaporožje.

Manjše uspehe naj bi ukrajinske sile dosegle v Zaporožju, vseeno pa naj bi bili prvi napadi v okviru protiofenzive namenjeni predvsem odkrivanju šibkih točk v ruski obrambi in razkrivanju mogočih obrambnih taktik Moskve. V naslednjem valu napadov pa bi Kijev lahko v boj poslal večje število izurjenih vojakov, opremljenih z zahodnim orožjem, navaja ISW.

Ruska vojska je sicer v soboto zatrdila, da je odbila vse ukrajinske napade v Zaporožju in južnem Donecku ter ukrajinskim enotam povzročila velike izgube.

Moskva: Odbili smo napad na ladjo Priazovje in sestrelili Su-25

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so odbili ukrajinski napad na vojaško ladjo Priazovje, ki varuje plinovode v Črnem morju. Kot so dodali, je ladjo napadlo šest ukrajinskih plovil brez posadke. Vsa ta plovila so uničili, žrtev pa ni bilo, so zatrdili.

Rusko ministrstvo je še sporočilo, da so ruske sile v Hersonu sestrelile ukrajinsko letalo Su-25. Dodali so, da so odbili tri napade ukrajinskih sil v Zaporožju.

V soboto naj bi sicer Moskva skupno izstrelila osem raket in 35 brezpilotnih letalnikov, ukrajinske sile pa sestrelile dve raketi in 20 letalnikov. O zračnih napadih so poročali tudi iz ruske regije Kaluga, kjer sta bila po navedbah lokalnih oblasti sestreljena dva ukrajinska letalnika.

Iztirjenje vlaka v Belgorodu

Guverner ruske regije Belgorod ob meji z Ukrajino Vjačeslav Gladkov pa je danes sporočil, da se je v regiji iztiril tovorni vlak s 15 praznimi vagoni. V nesreči ni bilo ranjenih, železniški promet pa je bil začasno prekinjen.

Razlogi za nesrečo niso znani. Obmejna regija Belgorod je bila sicer od začetka invazije v Ukrajini že večkrat tarča sabotaž na železnicah, pa tudi napadov, ki so terjali mrtve in ranjene. V zadnjem času so se zračni napadi okrepili, zgodili pa so se tudi vdori domnevnih skupin proukrajinskih borcev.

Posledice uničenja jezu. Foto: Reuters
Posledice uničenja jezu. Foto: Reuters

Po zrušenju jezu Kahovka pogrešanih 29 ljudi

Po poškodbi jezu Kahovka, zaradi katerega je območje poplavila voda iz akumulacijskega jezera, še vedno pogrešajo 29 ljudi, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Po navedbah ministrstva je ob vzhodnem bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, pod vodo še vedno 32 mest in vasi ter skupno 3784 hiš. V reševalnih in čistilnih akcijah trenutno sodeluje približno 1400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Evakuacije potekajo tudi na drugi strani reke, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam naj bi po navedbah ruskega guvernerja okupirane regije Herson Vladimirja Salda voda poplavila 22.273 domov v 17 naseljih. Od začetka poplav pa naj bi na ruski strani evakuirali več kot 5800 ljudi.

Gladina vode na poplavljenem območju se medtem znižuje. V jutranjih urah je poprečna višina poplavnih voda v Hersonu znašala 4,18 metra oziroma več kot pol metra manj kot dan prej, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski upravitelj jezu Ukrhidroenergo pa je dodal, da je višina vode na jezu 9,35 metra oziroma več kot sedem metrov manj kot v torek.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo. Kijev trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži. V poplavah je na obeh bregovih Dnepra umrlo 13 ljudi.

Poleg vpliva na javno zdravje in varnost v regiji bo uničenje jezu skoraj zagotovo ogrozilo tudi glavni vir pitne vode za ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je medtem opozorilo britansko obrambno ministrstvo.

Krim namreč večino pitne vode dobiva prek severnokrimskega kanala, ki ga oskrbuje Kahovka. "Voda bo kmalu prenehala pritekati na Krim, vendar pa bodo ruske oblasti takojšnje potrebe najverjetneje zadovoljile z uporabo rezervoarjev, racionalizacijo vode in dostavo ustekleničene vode iz Rusije," je še dodalo britansko ministrstvo.