Vugledar julija leta 2023. Foto: EPA
Vugledar julija leta 2023. Foto: EPA

Ker je ukrajinskim vojakom v Vugledarju grozilo, da jih bodo ruske sile obkolile, je vrhovno poveljstvo ukrajinske vojske ukazalo umik iz mesta, ki leži približno 50 kilometrov jugozahodno od Donecka.

"Vrhovno poveljstvo je odobrilo umik enot iz Vugledarja, da bi rešili osebje in vojaško opremo ter zavzeli položaj za nadaljnje operacije," je na Telegramu zapisala skupina ukrajinskih vojakov, ki deluje na območju. Zatrdili so, da so ruskim silam zadali hude izgube, vendar je zaradi nenehnih napadov obstajala nevarnost obkolitve.

Rusko obrambno ministrstvo v svojem dnevnem poročilu z bojišč ni omenjalo. Po drugi strani so bili na ruskih kanalih na omrežju Telegram objavljeni videoposnetki, na katerih je videti vojake z ruskimi zastavami ob porušenih zgradbah.

Po poročanju časopisa Moskovski Komsomolec so zadnje ukrajinske sile iz 72. mehanizirane brigade zapustile mesto v torek pozno zvečer.

Ruska vojska si Vugledar prizadeva zavzeti že od prvih tednov napada na Ukrajino februarja 2022, za nadzor nad mestom so med vojno potekali posebej krvavi spopadi in zaradi ruskega obstreljevanja je v veliki meri zravnano z zemljo.

Vugledar leži blizu železnice, ki povezuje Krim z Doneškim bazenom. Foto: AP
Vugledar leži blizu železnice, ki povezuje Krim z Doneškim bazenom. Foto: AP

Ruski vojski odprta pot do Pokrovska

Padec premogovniškega mesta, ki je pred rusko vojaško agresijo štel nekaj več kot 14.000 prebivalcev, predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih in sproža vprašanja o stabilnosti ukrajinskih obrambnih položajev na jugovzhodni fronti.

Z osvojitvijo Vugledarja, ki je na stiku vzhodnega in južnega bojišča, imajo ruske sile odprto pot za napredovanje proti severu in logističnemu vozlišču Pokrovsk, ki je že dalj časa ključna tarča in okoli katerega potekajo hudi spopadi.

Ruski vojaški blogerji poročajo, da bodo ruske sile zdaj skušale prodreti proti mestu Velika Novosilka, ki leži 30 kilometrov zahodno od Vugledarja.

Pri osvajanju ozemlja ruske sile po pisanju Reutersa uporabljajo taktiko klešč, ko zavzamejo položaje ukrajinske vojske in jih nato obkolijo. Posnetki z bojišča kažejo na intenzivno obstreljevanje mesta s topništvom in vodenimi raketami.

Pod nadzorom Rusije je trenutno približno petina ukrajinskega ozemlja, od tega 98,5 odstotka ozemlja Luganska in 60 odstotkov ozemlja Donecka.

Ruski predsednik Vladimir Putin si je za cilj zastavil zavzetje celotnega Doneškega bazena, ki obsega Doneck in Lugansk.

Satelitski posnetek Vugledarja z začetka letošnjega oktobra. Foto: Reuters
Satelitski posnetek Vugledarja z začetka letošnjega oktobra. Foto: Reuters