Zelenski je med obiskom Varšave po njegovih besedah sklenil ambiciozen varnostni sporazum s Poljsko. Foto: Reuters
Zelenski je med obiskom Varšave po njegovih besedah sklenil ambiciozen varnostni sporazum s Poljsko. Foto: Reuters

Predlog Kijeva je bil vključen v sporazum o skupni obrambi med državama med obiskom Volodimirja Zelenskega v Varšavi na začetku tega tedna.

"Na tej stopnji je to ideja. V skladu z dogovorom pa bomo to idejo raziskali," je poljski obrambni minister Radoslaw Sikorski po poročanju BBC-ja dejal za American Enterprise Institute v Washingtonu.

Kot je povedal Sikorski, je Rusija nekatere rakete izstrelila z območja Sankt Peterburga proti ukrajinskim ciljem v bližini zahodnega mesta Lvov nedaleč od poljske meje. Rakete so prečkale Belorusijo in vstopile v poljski zračni prostor za približno 40 sekund, preden so se obrnile proti svojim ciljem v Ukrajini.

Kot je priznal, to daje Poljski zelo malo časa za odziv, vendar bi po njegovih besedah dogovor s Kijevom teoretično zajemal vse rakete, ki bi prečkale zahodni del Ukrajine v smeri proti poljskemu ozemlju.

"Smo država ob meji in ruske rakete vdrejo v naš zračni prostor. Domnevamo, da po pomoti," je dejal Sikorski in pri tem opozoril na dilemo Varšave. "Če jih sestrelimo šele takrat, ko vstopijo v poljski zračni prostor, ostanki ogrožajo naše državljane in našo lastnino," je pojasnil.

Kot je razkril, jim Ukrajinci pravijo, naj ruske rakete sestrelijo že nad ukrajinskim zračnim prostorom, ko so v neposredni nevarnosti, da bodo prestopile na poljsko ozemlje. "Po mojem mnenju je to samoobramba, vendar to idejo preučujemo," njegove besede navaja BBC.

Jeseni leta 2022 sta umrla dva človeka, medtem ko so ostanki ruske rakete, ki so jo ukrajinske sile sestrelile blizu poljske meje, padli na ozemlje Poljske.

Telefonski pogovor ameriškega in ruskega obrambnega ministra

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je po telefonu pogovarjal z ruskim obrambnim ministrom Andrejem Belousovom. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, je bila tema pogovora zmanjšanje tveganja morebitne eskalacije.

Belousov je vodenje ruskega obrambnega ministrstva prevzel maja letos.  Foto: Reuters
Belousov je vodenje ruskega obrambnega ministrstva prevzel maja letos. Foto: Reuters

Vodji ruskega in ameriškega obrambnega ministrstva sta v pogovoru razpravljala o zmanjšanju zaostrovanja napetosti. "Razpravljala sva o vprašanju preprečevanja varnostnih groženj in zmanjševanja tveganja morebitne eskalacije," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki navaja, da je bil klic opravljen na njihovo pobudo.

V Pentagonu so klic potrdili in sporočili, da je "Austin v pogovoru z Belousovom poudaril pomembnost vzdrževanja stikov med vojno v Ukrajini".

Ministra sta se pogovarjala v času dodatnega zaostrovanja napetosti med sprtima stranema zaradi načrtov Washingtona za namestitev raket dolgega dosega v Nemčiji.

Tako Washington kot Moskva občasno organizirata telefonske pogovore med stranema. Nazadnje so se pogovarjali konec junija, ko je Moskva Washingtonu očitala dobavo orožja Kijevu.

Bela hiša je v sredo na vrhu Nata napovedala, da bo v Nemčiji za odvračanje leta 2026 namestila orožje dolgega dosega, vključno z raketami tipa tomahavk. Kremelj je v odzivu Washington obtožil, da je naredil korak k novi hladni vojni in da neposredno sodeluje v vojni v Ukrajini.