Foto: EPA
Foto: EPA

"S prizadevanji naše države, podporo naših ruskih prijateljev in prispevkom naših ukrajinskih prijateljev smo dosegli odločitev, da sporazum o črnomorskem žitu podaljšamo še za dva meseca," je v govoru na nacionalni televiziji dejal Erdogan.

Ob tem se je zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ker je podprl prizadevanja Ankare za podaljšanje sporazuma, in dejal, da bo Turčija storila vse, kar je v njeni moči za njegovo uresničitev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zahvalil se je tudi ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu in generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu za njuno vlogo pri podaljšanju sporazuma in izrazil upanje, da bo dogovor "koristen za vse strani", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kijevu so se na podaljšanje veljavnosti sporazuma odzvali z zahvalo ZN-u in Turčiji za posredovanje. Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov je sporočil, da je bila črnomorska žitna pobuda "odblokirana" in da velja do 18. julija. Dodal je, da je Kijev "hvaležen partnerjem" za njihova prizadevanja pri "krepitvi prehranske varnosti".

Moskva opozorila na "neskladja pri izvajanju"

Medtem so v Moskvi opozorili, da je treba odpraviti neskladja pri izvajanju sporazuma. "Naša glavna ocena sporazumov iz Carigrada iz leta 2022 se ni spremenila. Neskladja pri njihovem izvajanju je treba čim prej odpraviti," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Moskva je v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu, če se omilitev sankcij za izvoz ruskih gnojil, ki je prav tako predvidena v sporazumu, ne bo izvajala v zadostni meri.

Guterres pozdravil podaljšanje sporazuma

Pozneje se je na podaljšanje sporazuma odzval tudi Guterres in ga pozdravil. Po njegovih besedah je podaljšanje črnomorske pobude ključnega pomena za zagotovitev varnega prehoda ladij z žitom iz Ukrajine. "Ti sporazumi so pomembni za svetovno prehransko varnost; ukrajinski in ruski proizvodi hranijo svet," je dejal generalni sekretar ZN-a in poudaril, da je sicer potreben "trdnejši in dolgoročnejši dogovor".

Omenil je, da je sporazum omogočil ladji Svetovnega programa za hrano (WFP), da se s 30.000 tonami pšenice na krovu odpravi proti Sudanu, kjer od sredine aprila potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro posredovanje (RSF).

"Nerešena vprašanja ostajajo odprta. Toda predstavniki Rusije, Ukrajine, Turčije in ZN-a bodo o njih še naprej razpravljali," je zagotovil Guterres in izrazil upanje v celovit dogovor za "izboljšanje, razširitev in podaljšanje pobude".

Po ruski invaziji v Ukrajini februarja lani so ruske vojaške ladje zaprle ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler niso lani poleti sklenili sporazuma, ki omogoča varen prehod ladjam za izvoz ključnih zalog žita. Sporazum, ki sta ga Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in ZN-a podpisali julija lani v Carigradu, sta strani pred današnjim podaljšanjem že dvakrat podaljšali.

Sporazum je omogočil izvoz žita iz Ukrajine, potem ko je ta zaradi ruske invazije zastal, in pomagal znižati cene hrane po svetu.