Ruski tank na neznani lokaciji v Kurski oblasti. Zajem iz videoposnetka, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo. Foto: AP
Ruski tank na neznani lokaciji v Kurski oblasti. Zajem iz videoposnetka, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo. Foto: AP

"Enote skupine 'Sever' so v dveh dneh osvobodile 10 naselij," je na omrežju Telegram objavilo rusko obrambno ministrstvo.

Zelenski je medtem na današnji novinarski konferenci v Kijevu priznal, da je ruska vojska v regiji prešla v protiofenzivo. "Rusi so sprožili protiofenzivne akcije, ki potekajo v skladu z našim ukrajinskim načrtom," je dejal.

Da so ruske sile v regiji začele protiofenzivo in ukrajinske enote pregnale iz desetih naselij, je sicer že v sredo zatrdil poveljnik čečenske specialne enote Ahmat, generalmajor Apti Alaudinov, tudi namestnik vodje vojaškopolitičnega oddelka na ruskem obrambnem ministrstvu.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta nepričakovano vdrla v Kursko oblast in tam po lastnih navedbah zasedla več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja ter zajela številne ruske vojake. Cilj operacije naj bi bil prisiliti Moskvo, da za potrebe obrambe v Kursku vsaj del svojih vojakov umakne iz Doneške oblasti na vzhodu Ukrajine.

Ruska vojska skuša prebiti frontno črto zahodno od Donecka

Ruske sile napredujejo v nekaterih predelih vzhodne Ukrajine, vključno s Petrovskom. Zavzetje mesta, ki se nahaja 56 kilometrov severozahodno od Donecka in ki leži ob železniški progi in več pomembnih cestah, ki prečkajo Doneško oblast, bi Moskvi lahko omogočilo nove smeri napada in otežilo ukrajinsko logistiko na vzhodu Ukrajine.

Doneški guverner Vadim Filaškin je dejal, da je zaradi hudih spopadov prenehala delovati filtrirna postaja, kar je prekinilo oskrbo Pokrovska z vodo, in civiliste spet pozval, naj zapustijo mesto. V mestu so izgubili tudi oskrbo z elektriko in plinom

Zagon ruskih sil naj bi se blizu Pokrovska upočasnil, vendar naj bi se preusmerile proti jugu in se približujejo bližnjemu mestu Ukrajinsk.

Ukrajinska vojska je sporočila, da se njene sile na tem bojišču še naprej upirajo napadom ruskih sil. Rusija je v zadnjem dnevu poskušala prebiti bojno linijo na tem območju kar 23-krat, je sporočila ukrajinska vojska.

Goreče vozilo Rdečega križa v vasi Viroljubivka v Doneški oblasti. Foto: Reuters
Goreče vozilo Rdečega križa v vasi Viroljubivka v Doneški oblasti. Foto: Reuters

Ubiti trije delavci Rdečega križa

V ruskem topniškem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine so bili ubiti trije ukrajinski državljani, zaposleni pri Mednarodnem odboru Rdečega križa (ICRC), še dva pa sta bila ranjena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec.

Smrt svojih zaposlenih je potrdil tudi ICRC. "Najostreje obsojam napade na osebje Rdečega križa in globoko obžalujem smrt naših sodelavcev," je dejala predsednica ICRC-ja Mirjana Špoljarić Egger. Ob tem je dejala, da je obstreljevanje mest za razdeljevanje humanitarne pomoči "popolnoma nesprejemljivo".

Zelenski je potrdil, da je "ruski okupator napadel tri vozila ICRC-ja" v vasi Viroljubivka v Doneški oblasti na vzhodu države.

Poškodovana ladja, ki je prevažala žito v Egipt. Foto: Reuters
Poškodovana ladja, ki je prevažala žito v Egipt. Foto: Reuters

Rusija napadla ladjo z žitom

Ukrajina je v četrtek obtožila Rusijo, da je s strateškimi bombniki napadla civilno plovilo z žitom v Črnem morju, kar je označila za "drzen napad" na svobodno plovbo.

Zelenski je dejal, da je plovilo, ki je prevažalo ukrajinsko žito v Egipt, ruska raketa zadela po izplutju iz ukrajinskih teritorialnih voda in da po predhodni oceni ni bilo žrtev.

Britanska družba za pomorsko varnost Ambrey je potrdila, da je ladjo za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod zastavo države Saint Kitts in Nevis, zadela raketa, ki jo je izstrelila Rusija, potem ko je ladja izplula iz ukrajinskega pristanišča Čornomorsk pri Odesi.

Romunska pomorska uprava je sporočila, da ladja ni bila v romunskih ozemeljskih vodah.

"Ukrajinska dobava hrane afriškim in bližnjevzhodnim državam je ključnega pomena. Čakamo, da se svet odzove. Zanesljiva preskrba s hrano nikoli ne sme biti tarča napadov," je zapisal Zelenski.

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric pa je dejal, da je incident "jasen opomin" ob grožnjah, ki jih še vedno doživljajo civilna plovila v Črnem morju.

"Napadi na civilna plovila, pristaniško infrastrukturo, vključno z objekti za pretovarjanje žita, so po mednarodnem pravu prepovedani in se morajo končati," je opozoril.

"Zagotavljanje varnosti in trajnosti kmetijskega izvoza, ki poteka po Črnem morju, ostaja ključnega pomena za podporo svetovni prehranski varnosti in ohranjanje nadzora nad svetovnimi cenami," je še dodal.

Posledice ruskega napada v Konotopu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Konotopu. Foto: Reuters

Ranjenih najmanj 14 ljudi, izpad oskrbe z elektriko in vodo

Mesto Konotop v severovzhodni Sumski oblasti je bilo ponoči tarča napada z brezpilotnimi letalniki, v katerem je bilo po informacijah lokalnih oblasti poškodovanih več hiš, šol in drugih poslopij. Odjeknilo naj bi 10 eksplozij. Najmanj 14 civilistov je bilo ranjenih.

V mestu, ki je imelo pred vojno okoli 83.000 prebivalcev, so ostali brez vode in elektrike. Kot je prek Telegrama sporočil župan Artem Semeničin, poskušajo na električno omrežje spet priključiti vsaj bolnišnico in vodovod.

Zračna obramba je letalnike sestrelila tudi nad glavnim mestom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glede na navedbe ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska ponoči nad Ukrajino skupno izstrelila pet raket in 64 bojnih letalnikov iranske izdelave. 44 so jih sestrelili, od tega več tudi nad Kijevom.

Sumska oblast je v zadnjih tednih pogosto tarča ruskih napadov. Od tam je ukrajinska vojska na začetku avgusta izvedla vdor v rusko Kursko oblast. Po začetnem napredovanju ukrajinskih sil kaže, da se je to ustavilo.