Na frotni še naprej potekajo spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters
Na frotni še naprej potekajo spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters

V Kijevu so se v sredo zvečer oglasili alarmi, ki so opozarjali na nevarnost iz zraka, nato so odjeknile eksplozije. Župan Vitalij Kličko je na Telegramu sporočil, da se je aktivirala protizračna obramba.

Ukrajinska vojska je pred tem poročala o letalnikih, ki so bili z vzhoda na poti proti prestolnici. O še več letalnikih so zvečer poročali tudi iz regij Harkov in Dnipropetrovsk. Ukrajinske zračne sile so v objavi na omrežju Telegram zapisale, da so bile ruske tarče sestreljene v petih različnih regijah po državi.

Nov preplah se je v mestu sprožil deset dni po silovitem ruskem bombardiranju, ki je med drugim zadelo osrednjo ukrajinsko pediatrično bolnišnico. V napadih, ki so bili deležni mednarodnega zgražanja, je bilo ubitih najmanj 43 ljudi.

Rusija je medtem zjutraj poročala o sestrelitvi več deset ukrajinskih brezpilotnikov nad Krimom. Nad polotokom, ki si ga je Rusija po mednarodno nepriznanem referendumu priključila leta 2014, so jih prestregli 33. V morju pa so uničili še deset vodnih brezpilotnikov na poti proti Krimu, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

V ruski regiji Belgorod so zaradi nevarnosti ukrajinskega obstreljevanja prekinili delovanje vseh vrtcev v radiju 20 kilometrov od meje z Ukrajino. Ukrep je začel veljati v sredo in bo trajal ves teden. Po poročanju ruskih medijev bo zaradi zaprtja vrtcev prizadetih okoli 50.000 ljudi.

V torek je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov sporočil, da je dostop do 14 vasi blizu meje z Ukrajino zaprt za večino civilistov, kot razlog pa navedel "izjemno težke" varnostne razmere.

Ukrajina je po začetku ruske agresije februarja 2022 letos okrepila napade na ozemlje Rusije, pri čemer med drugim meri na energetsko omrežje, ki naj bi oskrbovalo rusko vojsko.