Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Perlova so oblasti obtožile, da je ukradel sredstva v vrednosti okoli 30.000 evrov od novosibirskega nogometnega kluba, kjer je bil direktor. Perlov, ki je leta 1992 prejel zlato olimpijsko medaljo v hitri hoji na 50 kilometrov, in njegova družina obtožbe zavračata.

Pridržan je bil za šest mesecev, njegova družina pa pravi, da nanj pritiskajo, da se odide borit v Ukrajino, poroča BBC. V zameno naj bi mu obljubilo zamrznitev postopka in morda tudi opustili pregon zoper njega po koncu vojne.

Hčerka Perlova Alina je dejal, da je njen oče predlog oblasti zavrnil, družina pa je primer predstavila v lokalnih medijih. Nato so očetu v pridržanju zaostrili razmere in mu še enkrat ponudili možnost, da odide v vojno, je dejala hčerka. Tudi ta predlog je Andrej Perlov zavrnil.

Obtoženi morajo biti obveščeni o možnosti

BBC poroča, da so ruske oblasti že novačile zapornike za boj v Ukrajini, zdaj pa naj bi se pozornost preusmerila tudi na ljudi, ki so šele obtoženi in čakajo sojenje.

Marca letos je bila v Rusiji sprejeta zakonodaja, ki določa, da se v primeru, da se obtoženec pridruži vojni, pregon in preiskava zoper tega človeka ustavita. Ti primeri naj bi bili nato popolnoma končani ob koncu vojne.

Glede na zakonodajo morata tako tožilstvo kot obramba ljudi, ki so obtoženi kakšnega od večine kaznivih dejanj, uradno obvestiti, da imajo možnost iti v vojno namesto na sodišče.

BBC piše, da če obtoženi podpiše pogodbo z rusko vojsko, je pregon zoper njega oziroma njo ustavljen v nekaj dneh, tak človek pa naj bi šel skoraj takoj zatem na frontno črto. Trije odvetniki, ki delajo v Rusiji, so za BBC potrdili, da je to postalo pravilo v državi.

Ni znano, koliko ljudi, obtoženih zločinov, se je odločilo za priključitev vojni namesto sojenja.