Bahmut. Foto: EPA
Bahmut. Foto: EPA

"Sovražnik je prešel na t. i. taktiko požgane zemlje iz Sirije. Uničuje stavbe in položaje z zračnimi napadi in topniškim ognjem," je dejal Sirski in dodal, da se ukrajinska obramba Bahmuta nadaljuje.

"Situacija je težka, a obvladljiva," je še dejal Sirski. Po njegovih besedah ruske sile dovažajo posebne in desantne enote za pomoč pri napadih na mesto, saj da so pripadniki ruske najemniške skupine Wagner "izčrpani".

Njegovi komentarji so sicer v nasprotju z izjavami vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je pred kratkim dejal, da njegove enote v Bahmutu napredujejo in da imajo ukrajinske enote težave zaradi izgube oskrbovalnih poti.

Bahmut, majhno mesto v vzhodni pokrajini Doneck, je središče največje bitke od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v zadnjih 24 urah odbila 60 napadov ruskih sil, vključno z neuspešnim napredovanjem zahodno od mesta. Sestrelili naj bi šest brezpilotnih letal.

Kot medtem sporoča britansko obrambno ministrstvo, je po podatkih britanskih obveščevalcev ruska vojska v zadnjih sedmih dneh okrepila napade v okolici mesta Marinka, ki leži 20 kilometrov jugozahodno od pokrajine Doneck.

Ruske sile so bile najdejavnejše na območju Donecka. Močno topniško obstreljevanje je prizadelo tudi Herson na jugu države, glavno žarišče spopadov pa naj bi bilo še vedno na območju Bahmuta, je še sporočil generalštab v Kijevu.

Kot poroča Al Džazira, analitiki pravijo, da Kremelj zasedbo Bahmuta vidi kot pomemben korak za nadaljnje zasedbe strateško pomembnih in utrjenih mest v Donbasu (Doneški bazen, ki obsega pokrajini Doneck in Lugansk), kot so Časiv Jar, Kramatorsk in Slovjansk.

Ukrajinsko vodstvo vztraja, da se Bahmutu ne bo odpovedalo, saj bi to ruskim enotam omogočilo nadaljnje napredovanje v notranjost države.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obljubil obrambo Bahmuta, a priznal, da bi lahko ukrajinske enote od tam umaknili, če bo obstajala nevarnost, da jih ruske sile obkolijo.

Ukrajinski predstavniki so medtem sporočili, da sta bila Harkov na severovzhodu in Zaporožje na jugovzhodu tarči raketnih in topniških napadov. Guverner Harkova Oleg Sinjegubov je dejal, da sta v mestu Kupjansk v nedeljo umrla dva moška, potem ko so rakete zadele stanovanjski predel.

Rusija napoveduje prenovo zračne obrambe

Namestnik poveljnika ruskih zračnih in vesoljskih sil general polkovnik Andrej Demin je v intervjuju za časopis Rdeča zvezda dejal, da Rusija načrtuje prenovo svoje zračne obrambe po izkušnjah, ki jih je pridobila v vojni v Ukrajini, ob tem pa bo tudi okrepila zračno obrambo v odziv na vstop Finske v Nato.

Kot je dejal Demin, se je ruska zračna obramba v Ukrajini spopadla s številnimi izzivi zaradi ukrajinskih napadov. Po njegovih besedah je Rusija v pokrajinah ob Ukrajini dodala več kot 50 mobilnih radarskih postaj, nadzorna letala za zgodnje opozarjanje na napade pa patruljirajo 24 ur na dan. Rusija je okrepila tudi zračno obrambo ključne infrastrukture v ukrajinskih regijah pod ruskim nadzorom, je še dejal Demin.