Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na zasedanju v palači Blenheim v Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na zasedanju v palači Blenheim v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

"Ukrajina ima pravico braniti se. V skladu z mednarodnim pravom se ta pravica ne konča na meji," je dejal Stoltenberg v intervjuju, objavljenem v soboto. "Ruski vojaki, tanki in baze v Kursku so legitimni cilji po mednarodnem pravu," je dodal.

Ofenziva je glede na navedbe Jensa Stoltenberga presenetila tudi zaveznike Kijeva, saj Ukrajina svojih načrtov ni vnaprej predstavila Natu. Zagotovil je, da zavezništvo pri tem ni igralo nobene vloge, povzema intervju francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Nata je dejal, da Ukrajina z napredovanjem na rusko ozemlje tvega, vendar je od Kijeva odvisno, kako bo vodil svojo vojaško kampanjo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je cilj operacije ustvariti varovalni pas, s čimer bi preprečili nadaljnje ruske napade čez mejo.

"Kot vse vojaške operacije je tudi ta povezana s tveganji, vendar se Ukrajina sama odloča, kako se bo branila," je še dejal Stoltenberg.

Gašenje požara po napadu na Harkov. Foto: Reuters
Gašenje požara po napadu na Harkov. Foto: Reuters

Ukrajinska zračna obramba sestrelila 24 ruskih brezpilotnih letalnikov

Ukrajinska zračna obramba je sestrelila 24 od 52 brezpilotnih letalnikov, ki jih je Rusija izstrelila med nočnimi napadi na osem oblasti po vsej Ukrajini, so v soboto sporočile ukrajinske letalske sile.

Na omrežju Telegram so sporočili, da je 25 brezpilotnih letalnikov šahed strmoglavilo, trije drugi pa so poleteli proti Rusiji in Belorusiji. Ni poročil, da bi bil v napadih kdo ranjen ali da bi bila povzročena večja škoda.

Ukrajina za odbijanje ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki in raketami uporablja enote za elektronsko bojevanje, mobilne enote ter letalsko obrambo.

Iz Kijeva so poročali, da je bil to že četrti napad na mesto ta teden. Vse brezpilotne letalnike, ki so leteli proti glavnemu mestu, so sestrelili, večje škode pa ni bilo, so še sporočili lokalni uradniki.

Ruske sile so med napadom izstrelile tudi pet raket, so sporočile ukrajinske letalske sile, drugih podrobnosti pa niso navedle.

Posledice napada na Belgorod. Foto: Reuters
Posledice napada na Belgorod. Foto: Reuters

Več smrtnih žrtev v Harkovu in Belgorodu

Število smrtnih žrtev je po petkovem ruskem obstreljevanju Harkovske oblasti naraslo na sedem, ranjenih pa na 97.

V Harkovu je ruska bomba zadela 12-nadstropno stanovanjsko stolpnico, ki se je delno porušila, so sporočile lokalne oblasti. Med sedmimi mrtvimi je tudi 14-letnica, med ranjenimi pa je najmanj 22 mladoletnikov.

Več smrtnih žrtev je zahteval tudi petkov ukrajinski napad na Belgorod, kjer je umrlo najmanj pet ljudi, 46 pa je bilo ranjenih. Guverner ruske Belgoroške oblasti Vjačeslav Gladkov je dejal, da je bilo 37 ranjenih, med njimi sedem otrok, odpeljanih v bolnišnico.

Ruski preiskovalni odbor je na svojem kanalu na omrežju Telegram sporočil, da je sprožil kazenski postopek v povezavi z napadom na Belgorod.

Oblasti so tudi sporočile, da je bila v soboto med ukrajinskim obstreljevanjem obmejnega mesta Šebekino v Belgoroški oblasti ranjena ženska.

Rusija napreduje na vzhodu Ukrajine

Rusija medtem ne popušča na fronti v vzhodni Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da so ruske sile prevzele nadzor nad naseljem Kirove v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine.

Kijev skrbi potencialni padec Pokrovska
Stoltenberg podpira ukrajinski napad na Kursk
Zračni napadi med Rusijo in Ukrajino se nadaljujejo