Jedrska elektrarna v Zaporožju. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna v Zaporožju. Foto: Reuters

"Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju," je po telefonskem pogovoru z Emmanuelom Macronom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Skupaj z IAEA-jem bomo ohranili razmere pod nadzorom," je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dodal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja jedrske elektrarne v Zaporožju "namestila predmete, podobne razstrelivu". Enako je že predtem zatrdila ukrajinska vojska.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti "zelo natančno orožje dolgega dosega" in brezpilotne letalnike.

Podobne obtožbe so danes prišle tudi iz Kremlja. "Razmere so precej napete, saj je nevarnost sabotaže kijevskega režima res velika – sabotaže, ki bi lahko imela katastrofalne posledice," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

V eksploziji na sodišču v Kijevu en mrtev in dva ranjena

Na enem od sodišč v ukrajinski prestolnici Kijev je odjeknila eksplozija, pri čemer je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena. Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko, je po prvih podatkih umrl samomorilski napadalec, ranjena pa sta bila pripadnika posebnih enot policije.

Klimenko je pozneje pojasnil, da je eksplozijo sprožil Igor Humenjuk, obtožen, da je 31. avgusta 2015 izvedel teroristični napad v bližini ukrajinskega parlamenta. V eksploziji bombe so tedaj umrli štirje ljudje, 130 pa jih je bilo ranjenih.

"Režim v Kijevu je že večkrat pokazal, da je pripravljen na vse. Nazadnje smo to videli ob eksploziji hidroelektrarne Kahovka, ki je imela prav tako grozljive posledice," je dodal Peskov, s čimer je mislil na uničenje jezu Kahovka v Ukrajini, ki je povzročilo katastrofalne poplave.

IAEA potrebuje več dostopa

Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) sicer po pregledu dela nuklearke niso opazili vidnih znakov min ali razstreliva, je sporočila organizacija. Ob tem je poudarila, da njeni strokovnjaki potrebujejo dostop tudi do drugih delov jedrske elektrarne.

Kot je poudaril generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi, sta zlasti nujna dostop do streh tretjega in četrtega reaktorja ter dostop do delov turbinskih hal in nekaterih delov hladilnega sistema elektrarne. Strokovnjaki agencije so si med drugim že ogledali dele oboda velikega hladilnega bazena.

Zelenski je že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala "teroristični napad", vendar razmere v Zaporožju za zdaj ostajajo nespremenjene.

Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije v Ukrajini, ko so ruske sile zasedle območje jedrske elektrarne. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.

Ukrajinska vojska uničila "rusko formacijo teroristov"

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je "uničila rusko formacijo" v mestu Makijivka v pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine. Po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti in ruskih medijev je bil v napadih ukrajinskih sil ubit en civilist, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih.

"Zaradi učinkovitega streljanja naših enot je prenehala obstajati še ena formacija ruskih teroristov v začasno okupirani Makijivki," so ukrajinske oborožene sile zapisale v izjavi, objavljeni v torek zvečer.

Videoposnetek, ki je bil priložen sporočilu, je prikazoval ogromno eksplozijo, ki je osvetlila nočno nebo nad mestom. Ukrajinske sile so sporočile, da je bila eksplozija posledica tega, da so med obstreljevanjem zadeli skladišče goriva ali streliva.

Očitki o obstreljevanju bolnišnice, šole, vrtca

Vodja proruskih oblasti v pokrajini Doneck Denis Pušilin je sporočil, da so ukrajinske sile v Makijivki obstreljevale naseljena območja, vključno z bolnišničnim kompleksom, pri čemer je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb, bolnišnica, šola in vrtec.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je v napadih umrl en človek, 36 civilistov pa je dobilo "različno hude poškodbe". Ruski vojaški blogerji trdijo, da so bile za obstreljevanje uporabljene rakete himars, ki jih je Ukrajina prejela od ZDA.

Podatkov, ki sta jih posredovali sprti strani, sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Ameriške sile že usposabljajo ukrajinske vojake, niso pa uradno vpletene v vojno na samem terenu. Foto: EPA
Ameriške sile že usposabljajo ukrajinske vojake, niso pa uradno vpletene v vojno na samem terenu. Foto: EPA

Mike Pence ne izključuje ameriškega posredovanja

Nekdanji podpredsednik ZDA in kandidat za republikansko nominacijo za predsedniške volitve 2024 Mike Pence pa je v radijski oddaji Hugh Hewitt Show dejal, da to, "kar se dogaja v Ukrajini, ni samo vojna, je zlo".

Ob tem je dejal, da bi ZDA lahko poslale svojo vojsko v boj proti Putinovim ruskim silam, če Ukrajina izgubi vojno proti Rusiji.

Republikanski politik je že od samega začetka ruske operacije v Ukrajini izjemno kritičen do Moskve in izraža neomajno podporo Kijevu. Prejšnji teden je nenapovedano celo obiskal Ukrajino, kjer se je sešel z Zelenskim in si ogledal posledice ruskega obstreljevanja.

"Resnično sem postal odločnejši kot kadar koli poprej, da je v našem nacionalnem interesu, da zagotovimo ukrajinski vojski vso podporo, ki jo potrebujejo za boj proti ruski invaziji," je povedal Pence o svojem obisku.

"Nobenega dvoma nimam, da če bi Vladimir Putin premagal Ukrajino, ne bi trajalo dolgo, preden bi ruska vojska prečkala tisto mejo, ko bi morali mi poslati naše vojake in vojakinje v boj proti njej."