Vojaki 18. slovanske brigade ukrajinske nacionalne garde ob raketometu domače izdelave partizan. Foto: EPA
Vojaki 18. slovanske brigade ukrajinske nacionalne garde ob raketometu domače izdelave partizan. Foto: EPA

Zelenski je ob napovedi razvoja ukrajinskih raket pozval k čim večji neodvisnosti pri proizvodnji orožja, zlasti raket. "Naš raketni program ima dober zagon, in čeprav je naloga težka, se postopoma približujemo možnosti uporabe svojih raket, da se ne bomo več zanašali le na rakete, ki jih dobavljajo naši partnerji," je dejal Zelenski v dnevnem videonagovoru.

V Ukrajini, ki ima lastno proizvodnjo raket, je bilo že v času nekdanje Sovjetske zveze glavno središče za proizvodnjo sovjetskih raket. Med drugim so nove rakete predstavili ob začetku spopadov na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinske rakete pa naj bi imele zdaj doseg že skoraj 300 kilometrov. Zelenski si želi še podaljšati doseg ukrajinskih raket, tako da bi lahko z njimi izvajali napade tudi na precej oddaljene točke v Rusiji.

Ukrajinski parlament je medtem v torek za še tri mesece, do začetka novembra, podaljšal vojno stanje in mobilizacijo. Zakon o mobilizaciji med drugim prepoveduje moškim, starim od 18 do 60 let, da zapustijo državo.

Moskovske oblasti iščejo rekrute. Foto: Reuters
Moskovske oblasti iščejo rekrute. Foto: Reuters

Neravnovesje plač zaradi visokih plačil prostovoljcem?

Iz urada župana Moskve Sergeja Sobjanina pa so sporočili, da bodo prebivalci prestolnice, ki se javijo za boj v Ukrajini, prejeli 20.000 evrov, kar bi bil predujem letne plače v višini 5,2 milijona rubljev (55.000 evrov). Skupno plačilo bo zajemalo predujem, plačo obrambnega ministrstva ter podporo regionalnih in zveznih uradov.

Povišanje plače pomeni, da bo letna plača ruskih najemniških vojakov iz Moskve kar za petkrat presegala povprečno rusko plačo, poroča Reuters.

Prav velikodušna plačila za prostovoljce so Rusiji pomagala, da se je ognila novi mobilizaciji, zaradi katere je leta 2022 ogromno za boj godnih mož prebegnilo v sosednje države.

A nekateri ekonomisti menijo, da zvišanje plač ustvarja tvegana neravnovesja. Kot trdijo, so visoke plače za vojake, ki se bojujejo v Ukrajini, postale merilo za preostalo gospodarstvo, kar je privedlo do nenadzorovanega porasta plač po vseh sektorjih, saj delavci zahtevajo, da so njihove plače primerljive s tistimi, ki služijo v vojski.

Ruske oblasti navajajo, da se je do zdaj za boj v Ukrajini prostovoljno prijavilo 190.000 ljudi, leta 2023 pa je bilo podpisanih 490.000 pogodb. Moskva, kjer je skoncentriran velik del ruske izobražene delovne sile, sicer po številu prostovoljcev zaostaja za drugimi regijami.