Na Krimu je na začetku avgusta odjeknilo več eksplozij. Foto: Reuters
Na Krimu je na začetku avgusta odjeknilo več eksplozij. Foto: Reuters

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je priznal napade na Krim na začetku avgusta. V članku, ki ga je objavila ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, je zapisal, da je Ukrajina "uspešno izvedla raketne napade na sovražnikove vojaške baze, vključno z letališčem Saki".

Čeprav je Moskva ta napad do zdaj zanikala in ga pojasnjevala kot nesrečo, v kateri je nastala eksplozija streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil, pa so satelitski posnetki kazali na verjeten napad ukrajinskih sil.

Kijev napadov do zdaj ni neposredno priznal. Zalužni je zdaj v članku prizadevanja ukrajinskih oboroženih sil, da bi v zadnjih tednih "fizično prenesle spopade" na ozemlje Krima, označil za uspešna.

Krimski polotok si je Rusija od Ukrajine priključila leta 2014. Mednarodna skupnost aneksacije ni priznala.

Ukrajina prebivalce okoli jedrske elektrarne poziva k evakuaciji

Ukrajina je pozvala prebivalce območij okoli jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil, naj iz varnostnih razlogov zapustijo svoje domove. Medtem Rusija od Mednarodne agencije za jedrsko energijo zahteva "pojasnila" glede poročila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prebivalce pozivam k evakuaciji. Poiščite način, da pridete na območje, ki je pod nadzorom Ukrajine," je na Telegramu zapisala ukrajinska podpredsednica Irina Vereščuk. Župan Energodarja, glavnega mesta v bližini jedrske elektrarne, je v ločenem sporočilu zapisal, da je mesto tarča ruskih napadov in da v mestu ni električne energije.

Rusija na drugi strani zanika napade na civilno prebivalstvo in obtožuje Kijev, da ukrajinska stran bombardira območje jedrske elektrarne. Jedrska elektrarna v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, na začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se na začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje Rusija in Ukrajina stalno prelagata druga na drugo.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je danes podprl namestitev mirovnih sil ZN-a v jedrski elektrarni v Zaporožju, potem ko je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v torek pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli elektrarne. Pri Energoatomu so opozorili tudi na možnost zaustavitve delovanja jedrske elektrarne. "Eden od načinov za vzpostavitev varnega območja v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju bi lahko bila napotitev mirovnega kontingenta ZN-a, seveda ob umiku ruske vojske," je dejal vodja Energoatoma Petro Kotin.

V Kijevu sicer razmišljajo, da bi iz varnostnih razlogov začasno zaustavili delovanje elektrarne, ki je pod nadzorom Rusije, saj so zaskrbljeni zaradi zalog dizelskega goriva za rezervne generatorje, poročajo tuje tiskovne agencije. "Preučujemo možnost zaustavitve elektrarne," je povedal vodja ukrajinske agencije za jedrsko varnost Oleg Korikov.

Kot smo poročali, je IAEA v svojem poročilu po obisku Zaporožja zapisal, da obstreljevanje območja sicer ni še sprožilo jedrske nesreče, a da predstavlja stalno grožnjo za jedrsko varnost. Zato IAEA priporoča takojšnjo ustavitev obstreljevanja, da bi se izognili nadaljnjemu poškodovanju elektrarne in z njo povezanih poslopij ter da bi zagotovili varnost osebja.

Varnostni svet. Foto: Reuters
Varnostni svet. Foto: Reuters

Moskva zadržana do poročila

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem dejal, da "vsekakor zaupa" poročilu IAEA-ja, vendar je obžaloval, da za obstreljevanje elektrarne niso neposredno obtožili tudi Ukrajine. Kremelj je do poziva IAEA-ja k vzpostavitvi demilitariziranega območja na območju jedrske elektrarne zadržan, medtem ko je Kijev poziv pozdravil in napovedal sodelovanje. "Pridobiti moramo dodatna pojasnila, saj poročilo vsebuje vrsto odprtih vprašanj. Ne bom jih našteval, a generalnega direktorja IAEA-ja smo zaprosili za pojasnila," je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Grossi: Igramo se z ognjem

Generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi je po objavi poročila v torek tudi v Varnostnem svetu ZN-a pozval k prenehanju vseh vojaških dejavnosti v jedrski elektrarni in njeni okolici ter dejal, da se "igramo z ognjem", poročajo tuje tiskovne agencije. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres se je pridružil Grossijevemu pozivu in ob tem pozval Rusijo in Ukrajino, naj se čim prej dogovorita o območju brez izvajanja vojaških dejavnosti v okolici jedrske elektrarne.
"Trenutne razmere so nevzdržne. Najboljši ukrep za zagotovitev varnosti objekta in okoliških prebivalcev je, da se oboroženi spopadi na območju elektrarne takoj končajo," je Guterres dejal na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a. "Jedrska elektrarna v Zaporožju in njena okolica nikakor ne smeta biti tarča obstreljevanja ali platforma za vojaške operacije," je še dejal generalni sekretar in dodal, da je nujno treba sprejeti začasne ukrepe, da bi preprečili morebitno jedrsko nesrečo.

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja je izrazil obžalovanje, ker poročilo odgovornosti za obstreljevanje jedrske elektrarne ne pripisuje neposredno Kijevu. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA-ju.

Predstavniki zahodnih sil v VS-ju so pripombe Nebenzje složno zavrnili in dejali, da temeljno težavo predstavljata ruska invazija in okupacija elektrarne.

IAEA: Območje jedrske elektrarne je potrebno takoj razorožiti