Ruske sile v Ukrajini. Foto: EPA
Ruske sile v Ukrajini. Foto: EPA

"Evakuacija prebivalcev z levega brega reke Dneper je končana," je na Telegramu sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov, ki je z visokim ruskim uradnikom Sergejem Kirijenkom obiskal Herson. Obiskala sta tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju, v kateri sta se srečala z osebjem in ocenila razmere. Po navedbah proruskih sil naj bi reko prečkalo najmanj 70.000 civilistov. Ukrajinska stran njihov umik označuje za deportacije.

Ukrajinske sile so medtem opozorile, da se evakuacija Hersona nadaljuje in da rusko poveljstvo v regiji skuša prikriti svoje dejanske izgube, da bi se izognilo paniki.

Velike izgube je priznal čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je v četrtek na Telegramu zapisal, da je bilo v ukrajinskem obstreljevanju v regiji ubitih 23 čečenskih vojakov, 58 pa jih je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čečenska enota naj bi po poročanju ukrajinskih virov na začetku tedna s fotografijami na družbenih omrežjih izdala lokacijo. Zaradi izgub je Kadirov rojake pozval k mobilizaciji.

Evakuacija na desni breg reke Dneper v Hersonu, kjer se Rusija po navedbah Kijeva pripravlja na veliko bitko z ukrajinskimi silami. Foto: Reuters
Evakuacija na desni breg reke Dneper v Hersonu, kjer se Rusija po navedbah Kijeva pripravlja na veliko bitko z ukrajinskimi silami. Foto: Reuters

Moskva: Mobilizacija je zaključena

Rusija je danes sporočila, da je v mesecu dni končala mobilizacijo 300.000 rezervistov, od katerih jih 41.000 že deluje v bojnih enotah v Ukrajini. Cilj mobilizacije je bil s tem izpolnjen, nadaljnji ukrepi pa niso predvideni, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu v današnjem poročilu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Naloga rekrutiranja 300.000 ljudi je bila opravljena. Dodatne naloge niso predvidene," je obrambni minister Šojgu sporočil Putinu na srečanju, ki ga je prenašala državna televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ministrovih besedah se od 300.000 mobiliziranih rezervistov v vojaških oporiščih usposablja 218.000 rezervistov, medtem ko jih je bilo 82.000 razporejenih na območje spopadov v Ukrajini. Od teh je bilo 41.000 že razporejenih v vojaške enote, ki se borijo na območju.

Kot je še dejal Šojgu, bo prihodnje dodatno povečanje ruskih enot temeljilo zgolj na prostovoljcih in profesionalnih vojakih namesto na mobilizaciji rezervistov.

Putin je v pogovoru s Šojgujem dejal, da je treba na fronto v okviru "posebne vojaške operacije", kot vojno v Ukrajini imenujejo v Moskvi, poslati le dobro izurjene rezerviste, čemur je minister pritrdil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je prejšnji mesec odredil delno mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini, kjer ruska vojska v zadnjem času niza neuspehe. Napoved mobilizacije je povzročila beg na tisoče ruskih državljanov v tujino, v Rusiji pa so jo spremljali tudi manjši protesti.

Ukrajinska vojska sestrelila več kot 300 brezpilotnikov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem govoru sporočil, da je Rusija v zadnjih dveh dneh v Ukrajini izvedla več kot 30 napadov z brezpilotniki iranske izdelave

Zelenski je v nagovoru še poudaril, da je Moskva od začetka invazije v Ukrajini skupno izvedla približno 4500 raketnih napadov in več kot 8000 zračnih napadov.

Ukrajinska vojska je doslej sestrelila več kot 300 iranskih brezpilotnih letal Shahed-136, znanih tudi kot kamikaze, je na petkovem brifingu povedal tiskovni predstavnik letalskih sil Jurij Ihnat.

Kijev in zahodni zavezniki so Moskvo v zadnjih tednih večkrat obtožili, da v napadih na Ukrajino uporablja brezpilotna letala iranske izdelave. Po navedbah ukrajinskih oblasti je Rusija v napadih proti civilnemu prebivalstvu skupno uporabila približno 400 brezpilotnih letal, naročila pa naj bi jih okoli 2000.

ZDA bodo Ukrajini zagotovile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 275 milijonov dolarjev. Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da tokratni paket vključuje rakete za sisteme himars, topovske granate, drugo strelivo in štiri satelitske komunikacijske antene.

Ministrstvo zatrjuje, da pri antenah ne gre za nadomestilo za komunikacijski sistem Starlink, ki ga je Ukrajini zagotovilo vesoljsko podjetje milijarderja in novega lastnika Twitterja Elona Muska SpaceX.

S tokratnim svežnjem se je skupna vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka leta 2021 povečala na 18,5 milijarde ameriških dolarjev.

ZDA in Izrael kritizirajo domnevno uporabo iranskih letalnikov

Uporabo letalnikov je v četrtek v Kanadi kritiziral ameriški državni sekretar Antony Blinken. Označil jo je za grozljivo in ruske poveljnike obtožil, da naprave uporabljajo za pobijanje ukrajinskih civilistov in uničevanje infrastrukture, pomembne za ogrevanje ter dobavo elektrike in vode. "Kanada in ZDA bodo še naprej sodelovale z našimi zavezniki in partnerji pri razkrivanju, odvračanju in preprečevanju zagotavljanja tega orožja iz Irana," je obljubil.

V četrtek je Teheran kritiziral tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. "Dejstvo je, da Iran s svojimi dejanji, ko ubija lastne državljane in si v nedogled prizadeva za jedrsko orožje, ogroža ves svet. Zdaj pa ubija tudi nedolžne civiliste v Ukrajini," je Hercog dejal ob robu srečanja z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Iran zanika obtožbe

Iran je večkrat zanikal, da bi z Rusijo sklenil kakršen koli sporazum o dobavi orožja, prav tako Moskva ves čas zanika uporabo brezpilotnih letal iranske izdelave.

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je v sredo obtožbe označil za neutemeljene in Ukrajino pozval, naj predloži vse dokaze, ki jih imajo. "Če nam bo jasno, da je Rusija v vojni proti Ukrajini uporabila iranska brezpilotna letala, nas to vprašanje zagotovo ne bo pustilo ravnodušne," je dodal.

IAEA bo v tem tednu preiskal navedbe o umazani bombi

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo ta teden izvedla neodvisno preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini, je v četrtek sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi.

Inšpektorji bodo ob nedavnih ruskih obtožbah, da Kijev pripravlja umazano bombo, na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

Prizadevali si bodo odkriti, ali se na lokacijah nahaja neprijavljen jedrski material in ali potekajo kakršne koli neprijavljene jedrske dejavnosti, med drugim proizvodnja, predelava ali preusmeritev jedrskega materiala.

IAEA je sicer prejšnji mesec pregledal eno od teh lokacij in sporočil, da niso odkrili nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materialov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek ponovno pozval IAEA, naj čim prej pregleda ukrajinske jedrske lokacije. Ruski odposlanec pri ZN-u Vasilij Nebenzija pa je Grossiju dejal, da mora biti posebej pozoren, saj naj ti objekti ne bi bili edini, kjer bi se lahko proizvajale umazane bombe. Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material.

Zelenski: V dveh dneh več kot 30 napadov z brezpilotniki