Odeso je zapustila druga ladja z ukrajinskim žitom od ruskega odstopa od dogovora o izvozu. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Odeso je zapustila druga ladja z ukrajinskim žitom od ruskega odstopa od dogovora o izvozu. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je sporočil, da je iz pristanišča Odesa izplula druga ladja z ukrajinskim žitom po odstopu Rusije od dogovora za izvoz ukrajinskega žita.

Ladja za razsuti tovor Primus, ki pluje pod liberijsko zastavo, je iz Odese izplula proti mestu Varna v Bolgariji, je poročala tiskovna agencija Interfax Ukraine, ki se sklicuje na bazo podatkov MarineTraffic.

Iz pristanišč ob Črnem morju je med rusko invazijo na podlagi dogovora, pri katerem so posredovali Združeni narodi in Turčija, izplulo več deset milijonov ton ukrajinskega žita.

Dogovor je propadel po ruskem odstopu od dogovora julija letos. Ruske sile so odtlej večkrat napadle ukrajinska pristanišča.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je medtem pozval Rusijo, naj obnovi dogovor. Ob robu srečanja trgovinskih ministrov skupine G20 v Indiji je dejal, da prekinitev dogovora škodi tako Ukrajini kot državam v razvoju, in Rusijo obtožil, da zlorablja "žito kot orožje".

"Podpiramo vsa prizadevanja Združenih narodov in Turčije glede črnomorske pobude za žito," je dejal Dombrovskis in dodal, da Evropska unija zagotavlja alternativne trgovske poti, imenovane tudi solidarnostni pasovi, za ukrajinski izvoz.

Dva mrtva v ruskem obstreljevanju Kupjanska

Ruske sile so med obstreljevanjem vasi blizu mesta Kupjansk v pokrajini Harkov na vzhodu Ukrajine po navedbah tamkajšnjih oblasti ubile dva človeka in ranile enega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kijevu so sicer že na začetku meseca ugotovili, da je Kupjansk trenutno osrednja smer ruske ofenzive.

Ukrajinski vojak pri kraju Robotine na južnem bojišču v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak pri kraju Robotine na južnem bojišču v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters

Oblasti mesta Kupjansk, ki je od frontne črte oddaljen približno šest kilometrov, so na začetku meseca pozvale ranljive prebivalce v bližini mesta k evakuaciji, potem ko je Rusija okrepila napade za ponovno osvojitev tega območja.

"Po prvih informacijah zdravstvenega osebja sta v vasi Podolj zaradi obstreljevanja umrli dve osebi, še ena je bila ranjena," je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov. Dodal je, da so ruske sile zadele civilno tarčo – kavarno, v kateri so tamkajšnji prebivalci preživljali dan.

Ukrajinske oblasti so že v četrtek poročale, da je bila v ruskem obstreljevanju v predmestju vzhodno od Kupjanska ubita starejša ženska.

Kupjansk je ključno železniško vozlišče na severovzhodu območja Harkov. Do septembra lani je bilo pod nadzorom ruskih sil, nato so ga ukrajinske sile v okviru protiofenzive znova zavzele. Evakuacijo ranljivih prebivalcev mesta so oblasti odredile že marca letos, saj so se bale, da bi ga ruske sile lahko vnovič zasedle.

Kijev je junija sicer začel dolgo pričakovano protiofenzivo, da bi si povrnil zasedeno ozemlje, vendar je priznal, da se bo težko prebijal skozi močno utrjene ruske položaje.

Ruska zračna obramba sestrelila tri brezpilotnike

Ruska zračna obramba je predtem sestrelila tri brezpilotne letalnike, enega pred Moskvo in dva v regiji Belgorod.

Ukrajinske sile so večkrat napadle pokrajino Belgorod v Rusiji. Na fotografiji posledice napada z brezpilotnikom na bloku v kraju Lavi. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so večkrat napadle pokrajino Belgorod v Rusiji. Na fotografiji posledice napada z brezpilotnikom na bloku v kraju Lavi. Foto: Reuters

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na družbenem omrežju Telegram potrdil novico o sestrelitvi. Dodal je, da po prvotnih podatkih ni bilo žrtev ali gmotne škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brezpilotnik so sestrelili nad okrožjem Iskra, okoli 50 kilometrov zahodno od Kremlja. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so za nekaj ur ustavili obratovanje treh glavnih moskovskih letališč Šeremetjevo, Dedovo in Vnukovo ter odpovedali nekaj poletov.

Druga dva brezpilotna letalnika so po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelili v belgorodski regiji. Prvega so sestrelili blizu meje z Ukrajino ob 9. uri, drugega, ki je bilo namenjeno proti Moskvi, pa nekaj po 14. uri. "Preprečili smo poskus kijevskega režima, da bi z brezpilotnim letalom izvedel teroristični napad na objekte na ruskem ozemlju," je ministrstvo objavilo na Telegramu.

Ukrajinske sile obstreljevale vas v Belgorodu

Rusija je ukrajinske sile tudi obtožila, da so z granatami obstreljevale vas Urazovo v Belgorodu, pri čemer naj bi bilo ranjenih šest civilistov. Guverner Belogoroda Vjačeslav Gladkov je na Telegramu zapisal, da so bile tarča napada zasebne hiše in trgovina.

Dodal je, da so jih obstreljevali s "kasetnim strelivom" in da so pri tem poškodovali šest ljudi, enega od njih huje. Pred tem je sprva poročal, da so bili ranjeni štirje ljudje.

Moskva in druga ruska območja so bila na začetku vojne v Ukrajini redko tarča napadov ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, vendar je Kijev letos napovedal, da se vojna "vrača v Rusijo".

V sredo so bili prav tako v Belgorodu po navedbah ruskih oblasti v napadu brezpilotnika ubiti trije civilisti. Isti dan je brezpilotni letalnik trčil v nebotičnik v poslovnem delu Moskve in razbil okno.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da so nad Krimom, ki si ga je Rusija enostransko priključila leta 2014, sestrelili 42 brezpilotnih letalnikov.

V nesreči umrli trije ukrajinski piloti

Trije ukrajinski piloti so umrli po trčenju dveh letal za urjenje L-39 v osrednjem delu Ukrajine, so sporočile ukrajinske zračne sile.

Izguba treh pilotov bo udarec za Ukrajino, ki se trudi letalske posadke usposobiti za upravljanje bojnih letal F-16. Prejšnji teden so ZDA odobrile prenos nizozemskih in danskih letal F-16 v Ukrajino po koncu urjenja pilotov. Nizozemska jih bo Ukrajini dobavila 42, Danska pa 19. V četrtek je dobavo F-16 Ukrajini naznanila tudi Norveška.

Nesreča se je zgodila v petek nad pokrajino Žitomir. Zračne sile so sporočile, da je eden od umrlih pilotov z vzdevkov Juice postal znan po številnih intervjujih za mednarodne medije.

"Izražamo sožalje družinam žrtev. To je boleča in nepopravljiva izguba za vse nas," so zapisali in dodali, da preiskava okoliščin nesreče poteka.