V petek uničen most prek Sejma v bližini kraja Gluškovo. Foto: Reuters
V petek uničen most prek Sejma v bližini kraja Gluškovo. Foto: Reuters

Kot navajajo ukrajinske oblasti, so preprečili vrsto napadov na cilje v Ukrajini, tudi napad na Kijev z balistično raketo, najverjetneje severnokorejske izdelave. Skupno so sestrelili osem brezpilotnikov in pet raket nad mesti Sumi, Poltava in Kijev, navajajo.

Ukrajinske sile medtem nadaljujejo napade na rusko ozemlje. Ruske sile so na družbenem omrežju Telegram potrdile, da so sestrelile več brezpilotnih letalnikov, izstreljenih iz Ukrajine, in sicer nad mejnimi oblastmi Kursk, Belgorod in Rostov, navaja Reuters.

Iz ruske oblasti Rostov poročajo, da so ostanki sestreljenega ukrajinskega brezpilotnega letalnika povzročili požar v enem od skladišč nafte.

Ukrajinske sile zadele še en most prek reke Sejm

Ukrajinske letalske sile so medtem sporočile, da so zadele še en most na reki Sejm v bližini vasi Zvanoje, okoli 15 kilometrov severno od ukrajinske meje v ruski obmejni regiji Kursk. Ob tem so objavile posnetek uničenje mostu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Minus še en most. Letalstvo zračnih sil z natančnimi zračnimi napadi še naprej odvzema sovražniku logistične zmogljivosti," je na družbenem omrežju Telegram sporočil poveljnik zračnih sil Mikola Oleščuk.

Ni bilo jasno, kdaj so izvedli napad, opozarja AFP. Ruski vojaški blogerji so sicer objavljali fotografije uničenja očitno istega mostu, dogodek pa naj bi se zgodil v soboto. Ukrajina je že v petek uničila most na reki Sejm v bližini kraja Gluškovo. Zaradi uničenja obeh mostov ima Rusija omejene možnosti za prečkanje reke v okrožju Gluškovski, poročajo ruski vojaški blogerji.

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle minuli teden, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve v tri obmejne oblasti Kursk, Belgorod in Brjansk. Uvedla je tudi protiteroristične ukrepe in odredila več evakuacij iz omenjenih oblasti. Skupno naj bi z ogroženih območij premestili že okoli 200.000 ljudi. Po zadnjih navedbah Kijeva nadzoruje Ukrajina več kot 80 mest in 1500 kvadratnih kilometrov ozemlja v oblasti Kursk, pri čemer navedb ni mogoče neodvisno potrditi.

Ruske sile pa trdijo, da so zavzele vas Sviridonivka v regiji Doneck, poroča Reuters in poudarja, da tega za zdaj ni mogoče neodvisno potrditi.

Lukašenko: Ukrajina je ob meji razporedila 120.000 vojakov

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem dejal, da je Ukrajina ob meji z Belorusijo razporedila več kot 120.000 vojakov, Belorusija pa da je ob meji med državama razporedila skoraj tretjino svoje vojske, poroča beloruska tiskovna agencija Belta.

Lukašenko sicer ni natančneje povedal, koliko svojih sil je ob meji razporedila njegova država. Glede na podatke Mednarodnega inštituta za strateške študije iz leta 2022 ima Belorusija okoli 48.000 profesionalnih vojakov in 12.000 pripadnikov obmejnih sil.

V soboto je Ukrajina sicer sporočila, da ni znakov, ki bi kazali, da Belorusija kopiči svoje enote ob meji.

Beloruski obrambni minister Viktor Krenin je v petek dejal, da obstaja velika verjetnost ukrajinske oborožene provokacije in da razmere ob meji "ostajajo napete".

Lukašenko pa je dejal, da je meja med država minirana "kot še nikoli" in da bodo ukrajinske sile v primeru prečkanja utrpele hude izgube.

IAEA. Foto: Reuters
IAEA. Foto: Reuters

Opozorila agencije za jedrsko energijo

Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA pa opozarja na poslabševanje varnosti na območju jedrske elektrarne Zaporožje. Elektrarno so kmalu po začetku vojne zasedle ruske sile, v zadnjem obdobju pa se v bližini energetskega objekta vrstijo napadi z brezpilotniki, pri čemer obe strani, tako ruska kot ukrajinska, odgovornost pripisujeta druga drugi.

Zadnji tak dogodek je bil v soboto, ko je eksplodiralo na cesti pred elektrarno. Ruski upravljavec jedrske elektrarne je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil, da je ukrajinski letalnik odvrgel eksplozivno napravo na cesto.

Osebje IAEE je pozneje potrdilo, da je, kot kaže, škodo na cesti v neposredni bližini dveh glavnih vhodov v elektrarno povzročil "letalnik, opremljen z eksplozivnim tovorom", poroča tiskovna agencija AFP.

Agencija ob tem znova opozarja na poslabševanje varnosti na območju elektrarne. "Znova opažamo stopnjevanje ogrožanja jedrske varnosti v jedrski elektrarni Zaporožje," je dejal prvi mož agencije Rafael Grossi in dodal: "Ostajam izredno zaskrbljen in znova pozivam k največji mogoči zadržanosti vseh strani."

Kot je v poročilu še zapisala agencija, ekipa, ki deluje na območju jedrske elektrarne Zaporožje, zadnji teden poroča o "intenzivni" vojaški aktivnosti, tudi zelo blizu elektrarne: "Ekipa poroča, da pogosto sliši eksplozije, streljanje iz mitraljezov in drugega orožja, v bližini elektrarne."

IAEA vse od začetka vojne nenehno opozarja obe strani, naj se vzdržita napadov oziroma vojaških aktivnosti v neposredni bližini elektrarne, saj bi to lahko imelo hude in nepopravljive posledice za varnost elektrarne.

Obe strani sicer za posamezne incidente vztrajno obtožujeta druga drugo – tako je bilo tudi prejšnji teden, ko je v hladilnem stolpu elektrarne izbruhnil požar. Vzroka zanj strokovnjaki IAEE-ja sicer še niso odkrili.

IAEA opozarja na slabšanje varnosti zaporoške jedrske elektrarne