Posledice napada v regiji Sumi. Foto: Reuters
Posledice napada v regiji Sumi. Foto: Reuters

V topniškem obstreljevanju vasi blizu Limana so umrli trije starejši ljudje. Poleg njih je bil en človek ranjen, še en civilist pa je utrpel poškodbe v vasi Zakitne, je na Telegramu objavil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko.

V ločenem napadu so bili v vasi Seredino-Buda v regiji Sumi na severovzhodu Ukrajine, blizu meje z Rusijo ranjeni štirje ljudje, stanovanjsko poslopje pa je zadel brezpilotni letalnik, so sporočile regionalne vojaške oblasti.

Pozneje so iz Kijeva sporočili še, da so bili med ruskim obstreljevanjem v regiji Sumi ubiti najmanj štirje ljudje, potem ko so rakete zadele eno tamkajšnjih šol. Sprva so sicer poročali o dveh smrtnih žrtvah.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka so reševalci pod ruševinami našli trupla ravnatelja, njegovega namestnika, tajnice in knjižničarke. Poleg tega naj bi bile ranjeni še štirje ljudje.

Eno smrtno žrtev in 11 ranjenih so potrdili tudi v ruskih napadih na regijo Herson, o obstreljevanju pa so poročali tudi iz regij Harkov in Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Napad na Odeso

V napadu na pristaniško Odeso so bili zadeti objekti, ki se uporabljajo pri proizvodnji in odpošiljanju, med poškodovanimi poslopji so tudi žitnice, je javil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Zračna obramba je po navedbah vojske med napadom sestrelila devet brezpilotnih letalnikov šahed iranske izdelave. Civilnih žrtev v zadnjem tovrstnem napadu od propada dogovora o izvozu žita prek Črnega morja ni bilo.

V ruskih napadih na ukrajinska pristanišča je bilo v enem mesecu uničenih približno 270.000 ton žita, je medtem v objavi na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

"Rusija sistematično napada cisterne in skladišča za žito, da bi ustavila izvoz kmetijskih proizvodov," je dejal.

Poškodovana zgradba v Moskvi, potem ko jo je zadel brezpilotni letalnik. Foto: AP
Poškodovana zgradba v Moskvi, potem ko jo je zadel brezpilotni letalnik. Foto: AP

Napad na središče Moskve

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so odbili tri napade z brezpilotnimi letalniki, od katerih je eden zadel stavbo v središču Moskve, dva pa so sestrelili zahodno od ruske prestolnice.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so dva brezpilotna letalnika sestrelili nad moskovskima okrožjema Možajsk in Himski. To je že šesti dan zapored, da je bila ruska prestolnica tarča napadov z letalniki, kar Moskva pripisuje Ukrajini, ki pa običajno ne komentira napadov na rusko ozemlje.

Začasno je bil ustavljen promet na moskovskih letališčih Vnukovo, Domodedovo in Šeremetjevo, pa tudi na vojaškem letališču Žukovski. Zaradi napadov z letalniki so v zadnjih dneh že nekajkrat ustavili polete z moskovskih letališč.

Ruske oblasti so napad z letalniki opisale kot "še en poskus režima v Kijevu, da izvede teroristični napad".

Moskovski župan Sergej Sobjanin je povedal, da je brezpilotni letalnik, ki so ga onesposobili s sistemi za elektronsko bojevanje, zadel še nedokončano petnadstropno zgradbo v središču mesta. O žrtvah ne poročajo, so pa bila poškodovana okna na zgradbi.

Tarča napada z letalnikom je bila danes tudi ruska obmejna pokrajina Belgorod. "Trije civilisti so bili ubiti," je sporočil guverner pokrajine Vjačeslav Gladkov. Kot je pojasnil, so ukrajinske sile s pomočjo letalnika odvrgle eksplozivno napravo v kraju Lavi, ko so bili ljudje na ulici.

ZDA so v odzivu na napade z letalniki na rusko ozemlje sporočile, da jih ne omogočajo in jih niti ne spodbujajo. Kot je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo, se mora Ukrajina sama odločiti, kako se bo branila pred rusko vojaško agresijo.

V torek je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je zračna obramba odbila štiri ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, medtem ko so iz Ukrajine poročali o napadih ruskih letalnikov na Zaporožje na jugu države.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z letalniki na ozemlje Rusije. Rusija po drugi strani zavrača očitke, da meri na civilno infrastrukturo v Ukrajini, in vztraja, da so njena tarča vedno vojaški objekti.

Ukrajinska vojska nadaljuje protiofenzivo na vzhodu in jugu države. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska nadaljuje protiofenzivo na vzhodu in jugu države. Foto: Reuters