Posledice ruskega napada na Mikolajiv. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na Mikolajiv. Foto: Reuters

Vodja regionalne vojaške uprave Vitalij Kim je sporočil, da so bili v ruskem napadu poškodovani infrastrukturni objekti, gostinski kompleks, trgovinski paviljoni, stanovanjske zgradbe in avtomobili. Napad je po navedbah oblasti povzročil tudi več požarov.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je Rusija z zasedenega Krimskega polotoka nad regijo izstrelila sedem raket sistemov protizračne obrambe S-300 in S-400. Šlo naj bi za predelane protiletalske rakete, ki so precej natančne pri uporabi proti ciljem v zraku, medtem ko veljajo za dokaj nepredvidljive pri napadih na cilje na tleh.

Poleg tega so nad druge ukrajinske regije izstrelili še 17 brezpilotnih letalnikov in dve raketi. Ukrajinske zračne sile so sestrelile 12 ruskih brezpilotnih letalnikov, štirje pa so bili onesposobljeni s pomočjo elektronskega bojevanja.

Rusija je ta mesec že večkrat napadla ključno infrastrukturo v Mikolajivski oblasti in pristaniško infrastrukturo v Odeški oblasti.

Teheran zanika dobave raket Rusiji

Iransko zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi Rusiji dobavljalo balistične rakete, potem ko sta Evropska unija in Združeno kraljestvo sprejela sankcije proti Teheranu. Tarča sankcij je sedem posameznikov in sedem organizacij, med njimi tudi letalska družba Iran Air, zaradi njihovih povezav s prenosom balističnih izstrelkov Rusiji.

"Nekatere evropske države in Združeno kraljestvo so na žalost brez dokazov zatrdili, da Iran vojaško posreduje v tem konfliktu, kar smo v celoti ovrgli," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva in dodal, da je uvedba novih sankcij v nasprotju z mednarodnim pravom.