Posledice napada na Lvov. Foto: Reuters
Posledice napada na Lvov. Foto: Reuters

Luck, ki je pred vojno štel več kot 200.000 prebivalcev, leži manj kot 100 kilometrov od meje s Poljsko in 150 kilometrov severno od Lvova.

Ukrajinska zračna obramba je po navedbah tamkajšnjih uradnikov ponoči sestrelila 16 izmed 28 manevrirnih raket, ki so jih izstrelile ruske sile.

Poškodovani blok v Lvovu. Foto: Reuters
Poškodovani blok v Lvovu. Foto: Reuters

V Lucku, ki se je do zdaj z redkimi izjemami izognil hujšim ruskim raketnim napadom, je izstrelek zadel industrijsko poslopje švedskega proizvajalca ležajev SKF, pri čemer so umrli trije zaposleni, so sporočili s sedeža podjetja.

V Lvovu je bilo poškodovanih približno 100 stanovanj, uničen pa je bil tudi vrtec, je prek Telegrama sporočil tamkajšnji župan Andrij Sadovji. V pokrajini Lvov je bilo skupno ranjenih 15 ljudi, najmlajša žrtev je bila stara 10 let, je sporočil guverner Maksim Kozicki.

"Deli države, kjer milijoni iščejo varnost"

Mesto Lvov je na začetku ruske invazije veljalo za bolj ali manj varno zatočišče pred vojno in tranzitno točko za begunce na poti proti Poljski. V Lvovu delujejo tudi številne nevladne organizacije in vladni uradi. Julija letos je bilo nato v napadu blizu mestnega središča ubitih sedem ljudi.

Tokratni napad je obsodila tudi stalna koordinatorica Združenih narodov v Ukrajini Denise Brown. "To so deli države, kjer milijoni ljudi iščejo varnost in zatočišče po begu pred grozotami ruske invazije," je sporočila.

Napadi tudi na Dnipropetrovsk

Posledice napada na mesto Dnipro. Foto: Reuters
Posledice napada na mesto Dnipro. Foto: Reuters

Ruske sile so napadle tudi jugozahodno ukrajinsko pokrajino Dnipropetrovsk. Ranjena sta bila dva človeka.

Ukrajinski premier Denis Šmigalj je na družbenih omrežjih zapisal, da so napadalci poškodovali civilno infrastrukturo v skupno osmih regijah, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo, da je s svojimi nočnimi napadi na ključne cilje povzročila večjo škodo ukrajinski vojaški industriji.

Zelenski blizu Zaporožja obiskal vojake na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem obiskal jugovzhodno regijo Zaporožja in se srečal s pripadniki vojske, ki sodelujejo v protiofenzivi na jugu.

"Predsednik je poslušal poročila poveljnikov o poteku bojev na frontnih območjih in skupaj z brigadami in borci razpravljal o najbolj problematičnih vprašanjih njihovih enot," je sporočil njegov urad.