General Surovikin s Putinom. Foto: Reuters
General Surovikin s Putinom. Foto: Reuters

Številni ruski mediji in Financial Times poročajo, da je bil Surovikin aretiran, saj naj bi bil seznanjen z načrti vodje Wagnerja, Jevgenija Prigožina še pred začetkom upora.

Najemniška vojaška skupina Wagner je v soboto sprožila upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu. Ko so bili pripadniki skupine od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je Prigožin upor preklical.

Sorodna novica Ruski poslanec: Wagner se ne bo več boril v Ukrajini. Nov spodrsljaj Joeja Bidna.

Hitrost, s katero je Wagner zavzel obsežna ozemlja na jugu Rusije, je sprožila ugibanja, da jih visoki predstavniki ruskega režima niso mogli oziroma niso hoteli ustaviti. Številni ruski uradniki naj bi bili namreč tesno povezani s Prigožinom. Za enega njegovih večjih zaveznikov je veljal general Surovikin, nekdanji poveljnik ruskih sil v Ukrajini.

Surovikin, ki so mu agresivne taktike v Siriji prinesle vzdevek "general armagedon", se je sicer med uporom postavil na stran Rusije in v videonagovoru Prigožina pozval, naj konča svoj pohod proti Moskvi. V videoposnetku je bil videti izčrpan in ni jasno, ali ga je kdo v nagovor prisilil.

Številni ameriški uradniki sumijo, da vodja Wagnerja ne bi začel svojega upora, če ne bi verjel, da mu bodo drugi priskočili na pomoč. Hkrati pa menijo, da bi njegove vezi s Surovikinom lahko pojasnile, zakaj je po uporu še vedno živ, poroča ameriški časopis New York Times.

Surovikin z obrambnim ministrom Šojgujem. Foto: Reuters
Surovikin z obrambnim ministrom Šojgujem. Foto: Reuters

Več poročil o aretaciji

Ruski general je kmalu po končanem uporu izginil iz javnosti. Že v soboto je ruski vojaški bloger Vladimir Romanov poročal, da je bil Surovikin aretiran zaradi suma, da se je postavil na stran Prigožina.

Njegovo aretacijo je v torek naznanil tudi časopis Moscow Times, ki je kot razlog navedel, da naj bi bil Surovikin seznanjen z načrti Prigožina še pred začetkom upora.

Surovikinov namestnik, generalpolkovnik Andrej Judin, je sicer v preteklih dneh večkrat zanikal, da sta z njegovim nadrejenim v priporu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je v odgovoru na vprašanje, kje je Surovikin, danes novinarje napotil na obrambno ministrstvo. "O teh dogodkih obstaja veliko različnih špekulacij, govoric in tako naprej," je medtem dejal že v sredo in ponovil, da sta ruska vojska ter ljudstvo med uporom stala na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putin z Gerasimovom. Foto: Reuters
Putin z Gerasimovom. Foto: Reuters

Ko ga je novinar vprašal, ali Putin še vedno zaupa Surovikinu, je Peskov odgovoril: "Predsednik je vrhovni poveljnik vojske in sodeluje z obrambnim ministrom ter načelnikom generalštaba." Vsa vprašanja o strukturnih enotah znotraj ministrstva je treba nasloviti na obrambno ministrstvo, je še dejal Peskov.

Komentarjev o Surovikinu pa tudi obrambno ministrstvo ne daje.

Kje je Gerasimov?

Iz javnosti pa je po sobotnem uporu izginil tudi načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, čigar predajo je zahteval Prigožin. Gerasimov prav tako ni bil omenjen v nobenem izmed sporočil za javnost ruskega obrambnega ministrstva od 9. junija dalje.

67-letni Gerasimov je poveljnik ruske invazije v Ukrajini in je po navedbah nekaterih zahodnih vojaških analitikov tudi eden izmed treh ljudi, ki posedujejo tri ruske "jedrske kovčke".