Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi orkana Milton, ki se približuje Floridi, odpovedal potovanja v tujino. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi orkana Milton, ki se približuje Floridi, odpovedal potovanja v tujino. Foto: Reuters

"Obvestila o prihodnjih zasedanjih kontaktne skupine za obrambo Ukrajine bodo objavljena v kratkem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodala ameriška vojska.

V Ramsteinu je bilo za soboto načrtovano prvo srečanje kontaktne skupine na ravni voditeljev, na katerem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nameraval predstaviti t. i. načrt za zmago v vojni proti Rusiji. Srečanje je ameriška vojska preložila in kot razlog navedla Bidnovo odpoved potovanja v Nemčijo.

Novi datum še ni določen, je v sredo dejal tiskovni predstavnik nemške vlade. Dodal je še, da si obrambni ministri prizadevajo, da bi se sestali še ta mesec, vendar odločitev še ni bila sprejeta.

Kljub temu so nekateri analitiki mnenja, da zaradi tega Ukrajina ne bo zdrsnila z dnevnega reda. "Jasno je, da mora Biden skrbeti za notranjo politiko, še posebej ko se bližajo ameriške volitve," je dejal Stefan Mair, direktor nemškega zunanjepolitičnega možganskega trusta SWP. "Po mojem mnenju preložitev ne zmanjšuje pomena Ukrajine."

Sorodna novica Biden zaradi grožnje orkana Milton odpovedal potovanja v tujino. Evakuacije na Floridi.

Predsednik ZDA je namreč v torek odpovedal potovanji tako v Nemčijo kot v Angolo, da bi nadzoroval priprave na orkan Milton, ki se približuje Floridi. "To bi lahko bilo najhujše neurje, ki je Florido prizadelo v več kot stoletju," je dejal Biden in prebivalce Floride pozval k evakuaciji. "Gre za vprašanje življenja in smrti, in to ni pretiravanje," je še poudaril.

Srečanje v Ramsteinu je bilo sicer načrtovano v ključnem času za Ukrajino pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage republikanca Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključna. Krepijo se tudi pozivi, naj Kijev privoli v pogajanja z Rusijo, kar pa Zelenski zavrača.