Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Zelenski je prejšnji mesec obljubil, da bo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu predstavil svoj načrt. Domnevno bo to storil prihodnji teden, ko se bo udeležil zasedanj Varnostnega sveta in Generalne skupščine Združenih narodov.

Zelenski je dejal, da je namen načrta ohraniti Ukrajino močno in se izogniti vsem "zamrznjenim konfliktom".

"Danes lahko rečemo, da je naš načrt za zmago v celoti pripravljen. Vse točke, vsa ključna področja in vsi nujni podrobni dodatki načrta so bili določeni," je dejal predsednik Ukrajine.

"Najpomembnejša stvar je odločenost za njegovo izvajanje," je o načrtu dejal Zelenski. Dodal je, da mir nima alternative in da ne sme biti "zamrznitve vojne ali kakršnih koli drugih manipulacij, ki bi zgolj preložile rusko agresijo na drug čas".

Zelenski je kot osnovo za pogajanja uporabil mirovni načrt, ki ga je predstavil konec leta 2022 in ki poziva k umiku vseh ruskih sil, obnovi postsovjetskih meja Ukrajine in načinu za kaznovanje Rusije za njeno invazijo.

Načrt je bil ključna točka mirovnega vrha, ki ga je junija gostila Švica in ko so udeleženci napovedali nov vrh letos. Rusija na junijski vrh ni bila povabljena in ga je označila za brezpredmetnega. Zdaj Ukrajina in njeni zahodni zavezniki pravijo, da bi se Moskva lahko udeležila prihodnjega srečanja.

Zelenski je zavračal kakršna koli pogajanja z Rusijo, dokler njene sile okupirajo skoraj 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja.

Rusija sicer ponavlja, da se je pripravljena pogajati, a opozarja, da pogovore izključuje, dokler so ukrajinske sile v ruski Kurski oblasti, kamor so vdrle na začetku avgusta.

Obisk Zelenskega v ZDA

Zelenski bo prihodnji teden obiskal ZDA, kjer se bo sešel s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in podpredsednico Kamalo Harris. Kot je dejal Zelenski, bo s predstavniki ZDA delil načrt za zmago, ki naj bi pripeljal do miru v Ukrajini.

Bela hiša je sporočila, da se bo Zelenski prihodnji četrtek ločeno srečal z Bidnom in Harris. "Predsednik in podpredsednica bosta poudarila svojo neomajno zavezo, da bosta stala ob strani Ukrajini, dokler ta ne bo zmagala v vojni," je danes povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ukrajinsko predsedstvo je medtem sporočilo, da se namerava Zelenski med obiskom v ZDA srečati tudi z nekdanjim predsednikom in republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom.

Zelenski je prejšnji teden izjavil, da se namerava z Bidnom še ta mesec pogovoriti glede načrta za zmago, v sredo pa je dodal, da je načrt v celoti pripravljen. Dejal je tudi, da namerava novembra organizirati nov mirovni vrh za Ukrajino, na katerem bo predstavil svojo vizijo za končanje vojne, povabil naj bi tudi Rusijo.

Ruske sile naj bi napredovale v Kursku

Višji ruski poveljnik je medtem dejal, da so ruske sile prevzele nadzor nad še dvema vasema na zahodu Kurska. Generalmajor Apti Alaudinov, poveljnik čečenskih posebnih enot Ahmat in namestnik vodje vojaškopolitičnega oddelka ruskega obrambnega ministrstva, je povedal, da so zasedli vasi Nikolajevo-Darino in Darino.

Vasi sta približno 15 kilometrov od nekdanje bojne črte, ki so jo ukrajinske sile vzpostavile avgusta. Zdaj lahko ruska vojska s teh položajev napada Sverdlikovo, ki ga ukrajinske sile uporabljajo kot logistični center.

Alaudinov je dejal, da ruske sile napredujejo tudi na vzhodu Ukrajine. "Naša celotna fronta se je premaknila naprej," je poudaril. V torek so ruske sile na vzhodu Ukrajine zasedle mesto Ukrajinsk.

Rusija je ta mesec sprožila obsežno protiofenzivo zoper ukrajinske sile na zahodu Rusije.

V Zaporožju ubita starejša ženska

Guverner ukrajinske Zaporoške oblasti Ivan Fedorov je medtem dejal, da je bila v ruskih napadih ubita starejša ženska, še dve ženski pa sta bili ranjeni.

Ruske sile so to območje v zadnjih 24 urah obstreljevale 161-krat, pri čemer so poškodovale infrastrukturo in stanovanjske stavbe, je na omrežju Telegram sporočil Fedorov.

V Rusiji poškodovanih več kot deset ljudi

V ruski Tverski oblasti je izbruhnil požar po obsežnem ukrajinskem napadu z brezpilotnimi letalniki. Poškodovanih je bilo 13 ljudi, je sporočilo rusko ministrstvo za zdravje.

Na spletu so se razširili sicer nepreverjeni posnetki, ki naj bi kazali ogromno eksplozijo v mestu Toropec, od Ukrajine oddaljenem približno 470 kilometrov.

Oblasti so po napadu odredile delno evakuacijo območja, a je regionalni guverner nato že povabil prebivalce, da se vrnejo, češ da vsa infrastruktura v mestu znova deluje normalno.

Ukrajinske sile so sporočile, da so napadle večje skladišče streliva. Tam naj bi bili shranjeni gorivo za tanke, topniški izstrelki, balistične rakete in razstrelivo. Šlo naj bi za skoraj 40 milijonov dolarjev vredno orožje.

Zelenski je v sredo zvečer dejal, da so v Rusiji izvedli akcijo, ki "slabi sovražnika", ni pa povedal, kaj natančno so bile tarče.

Rusko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo tudi, da so uničili 54 ukrajinskih letalnikov v petih ruskih oblasteh, in sicer v Brjanski, Kurski, Oriolski, Smolenski in Belgorodski oblasti.

Guverner Belogoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da so bili v napadu ranjeni štirje civilisti, ko je letalnik zadel avtobus v mestu Šebekino.

Evropski poslanci za odpravo omejitev pri uporabi zahodnega orožja proti ciljem v Rusiji

Evropski parlament je podprl resolucijo, s katero članice EU-ja poziva k odpravi omejitev, ki Ukrajini preprečujejo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji. Poslanci ob tem obžalujejo, da članice zmanjšujejo obseg vojaške pomoči Ukrajini, ter zahtevajo strožje sankcije proti Rusiji in njenim zaveznicam.

Evropski poslanci v resoluciji, ki so jo potrdili s 425 glasovi za, 131 proti in 63 vzdržanimi, opozarjajo, da brez odprave omejitev Ukrajina ne more v celoti uresničevati svoje pravice do samoobrambe. Ob tem zahtevajo, da članice EU-ja odpravijo omejitve, ki Ukrajini preprečujejo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji.

Prepričani so, da lahko pomanjkljiva dobava streliva in omejitve njegove uporabe izničijo učinek dozdajšnjih prizadevanj. Ob tem vse članice pozivajo, naj izpolnijo svoje zaveze iz marca lani, da Ukrajini dostavijo milijon kosov streliva, ter pospešijo dobavo orožja, sistemov zračne obrambe in streliva.

Poslanci prav tako menijo, da bi se morale članice EU-ja in Nata zavezati letni vojaški podpori Ukrajine v vrednosti najmanj 0,25 odstotka njihovega BDP-ja, so sporočili iz parlamenta.

Evropski parlament je v resoluciji pozval tudi k razširitvi sankcij proti Rusiji, Belorusiji in državam ter subjektom zunaj EU-ja, ki Rusiji zagotavljajo vojaško tehnologijo in tehnologijo z dvojno rabo. Obsodil je nedavni prenos balističnih raket iz Irana v Rusijo in se zavzel za zaostritev sankcij proti Teheranu ter Severni Koreji zaradi njune podpore ruski invaziji v Ukrajini.

Poslanci hkrati želijo, da EU in podobno misleči partnerji vzpostavijo pravno ureditev za zaplembo ruskega državnega premoženja, ki ga je EU zamrznil, in za uporabo tega premoženja v okviru prizadevanj za poravnavo škode, ki jo je utrpela Ukrajina.