Ukrajinski vojak z granato, na kateri piše
Ukrajinski vojak z granato, na kateri piše "za Harkov". Foto: Reuters

Visok ukrajinski vojaški vir je sporočil, da so ruske sile v Ukrajini napredovale za en kilometer in da poskušajo ustvariti varovalni pas, s čimer želijo preprečiti napade na rusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da so pripravljeni na novo rusko kopensko ofenzivo v Harkovski oblasti. "Ruske sile so sprožile nove protinapade na tem območju. Ukrajina jih je tam pričakala z enotami, brigadami in topništvom. Potekajo siloviti boji," je na novinarski konferenci v Kijevu dejal Zelenski, ki pričakuje, da bo Rusija poslala še več enot za podporo poskusu napredovanja globlje na ukrajinsko ozemlje.

Ukrajinska vojska je na območje že poslala okrepitve, je sporočilo obrambno ministrstvo. "Približno ob peti uri zjutraj je sovražnik pod okriljem oklepnih vozil poskušal prebiti našo obrambno linijo," je sporočilo ministrstvo. "Za zdaj smo napade odbili, vendar se boji nadaljujejo."

Ruska vojska je močno obstreljevala obmejno mesto Vovčank, kjer je pred vojno živelo 17.000 prebivalcev, zdaj pa jih je ostalo le še nekaj tisoč. Vodja vojaške uprave v Vovčansku Tamaz Gambarašvili je dejal, da oblasti pomagajo civilistom pri evakuaciji.

Vodja uprave Harkovske oblasti pod ruskim nadzorom Vitalij Gančev je na Telegramu sporočil, da spopadi potekajo na več delih frontne črte, tudi na območjih ob meji z Rusijo. Gančev prosi prebivalce teh območij, naj bodo previdni in naj ne zapuščajo zaklonišč, če ni nujno.

Ukrajina je v prvem letu vojne leta 2022 pregnala ruske enote iz večine Harkovske oblasti, vendar so ruske sile znova v ofenzivi in počasi napredujejo v Doneški oblasti, ki leži južneje od Harkova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je marca letos pozval k oblikovanju varovalnega območja znotraj ukrajinskega ozemlja, ki je po njegovih besedah potrebno za zaščito Rusije. Od takrat je Moskva stopnjevala zračne napade na energetsko infrastrukturo v Harkovski oblasti.

Goreča stanovanjska hiša v Harkovu, poškodovana v jutranjem ruskem napadu. Foto: EPA
Goreča stanovanjska hiša v Harkovu, poškodovana v jutranjem ruskem napadu. Foto: EPA

V jutranjem raketnem napadu poškodovanih več stanovanjskih hiš

V ruskem raketnem napadu na Harkov sta bili v petek zgodaj zjutraj ranjeni dve osebi, tri hiše pa so zagorele, so sporočili tamkajšnji uradniki. Dve osebi, vključno z 11-letnim otrokom, sta zaradi obstreljevanja v šoku, je na družbenem omrežju Telegram zapisal guverner Oleg Sinegubov.

Župan Igor Teregov je dejal, da je na mesto padla raketa S-300, ki je poškodovala 26 stavb, dve pa sta bili popolnoma uničeni. Napad je potrdil tudi tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Ilja Jevlaš, ki je dodal, da je Rusija nad Harkovsko oblastjo izstrelila še raketo S-400.

Sinegubov je še dodal, da je napad z vodeno bombo poškodoval približno 25 stavb v mestu Derhači blizu ruske meje. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so sistemi zračne obrambe uničili vseh 10 brezpilotnih letalnikov, ki jih je ponoči izstrelila Rusija.

ZDA namenjajo 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Ameriški predsednik Joe Biden je zunanjega ministra Antonyja Blinkna pooblastil, da Ukrajini nameni dodatno vojaško pomoč za obrambo pred rusko agresijo v vrednosti 400 milijonov dolarjev, je sporočila Bela hiša.

ZDA bodo Ukrajini med drugim poslale rakete patriot in stinger, oklepna vozila bradley, druge oklepnike, rakete za uničevanje tankov javelin ter drugo strelivo, poroča Politico, ki se sklicuje na neimenovane državne uradnike ZDA.

Nova pomoč prihaja po več mesecih prepirov v predstavniškem domu kongresa, kjer so republikanci zadrževali potrditev 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini.

ZDA so aprila Ukrajini na skrivaj poslale veliko število taktičnih raketnih sistemov dolgega dosega. Ta dostava je sledila podobnim dostavam iz Velike Britanije in Francije.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v četrtek med obiskom v Washingtonu napovedal, da bo njegova vlada Ukrajini poslala še tri topniške raketne sisteme visoke mobilnosti.

"Prihajajo iz zalog ameriških oboroženih sil, plačali pa jih bomo mi," je dejal po srečanju z obrambnim ministrom Lloydom Austinom. Ukrajina ima 20 teh sistemov, ki lahko izstreljujejo taktične rakete dolgega dosega in drugo natančno strelivo.