Trump se je z Zelenskim sešel konec septembra v New Yorku. Foto: Reuters
Trump se je z Zelenskim sešel konec septembra v New Yorku. Foto: Reuters

Zelenski je povedal, da je opravil pogovore tako z demokratsko kandidatko in aktualno podpredsednico ZDA Kamalo Harris kot z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Ta je od začetka ruske agresije redno izražal zadržanost do ameriške vojaške podpore Kijevu, zaradi česar so se v Ukrajini in EU-ju pojavili strahovi pred umikom ameriške pomoči v času, ko ruske sile napredujejo na vzhodni fronti.

Zelenski je svoje nedavno srečanje s Trumpom kljub temu označil kot pozitivno.

Ukrajinski predsednik je komentiral tudi odzive na njegov vnovični poziv k vključitvi Ukrajine v Nato. Kot je dejal, meni, da ima pri tem podporo Pariza in Londona, Berlin pa da je v strahu pred ruskim odzivom zadržan.

Vključitev Ukrajine v zvezo Nato je eno izmed ključnih določil načrta za zmago, ki ga je ukrajinskemu parlamentu in evropskim zaveznicam pred kratkim predstavil Zelenski. Ob tem je Zahod znova pozval k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja in zavrnil kakršen koli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji.

Ukrajina od začetka vojne izgubila osem milijonov prebivalcev

Število prebivalcev Ukrajine se je od februarja 2022, ko je Rusija sprožila invazijo na svojo zahodno sosedo, zmanjšalo za približno osem milijonov, pa je danes sporočil Sklad ZN-a za demografsko dejavnost (UNFPA).

Ob smrtnih žrtvah in množičnem izseljevanju zaradi vojne opozarjajo tudi na upad rodnosti. Uradnega popisa prebivalstva sicer ni bilo.

"Na splošno se je število prebivalcev Ukrajine od leta 2014 zmanjšalo za približno deset milijonov, od začetka ruske invazije leta 2022 pa za približno osem milijonov," je sporočila regionalna direktorica UNFPA za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo Florence Bauer.

Pred desetimi leti, ko so se po majdanski revoluciji v Ukrajini začeli spopadi s proruskimi separatisti na vzhodu države, nato pa si je Rusija priključila še polotok Krim v Črnem morju, je imela Ukrajina približno 45 milijonov prebivalcev.

Približno dva milijona ljudi je državo zapustilo že v obdobju od leta 2014 do februarja 2022, ko je Rusija sprožila invazijo v polnem obsegu, kmalu zatem pa je iz Ukrajine odšlo še skoraj sedem milijonov ljudi, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Bauer je pojasnila, da je k tako obsežnemu upadu števila prebivalcev poleg številnih smrtnih žrtev na fronti in izseljevanja pripomogla tudi nizka rodnost.

Ukrajina je imela namreč že pred začetkom ruske invazije eno najnižjih stopenj rodnosti v Evropi, ki se je zaradi vojne še znižala in je danes ena najnižjih na svetu. Ob tem so številni mladi že pred vojno zapuščali državo in odhajali v tujino v iskanju priložnosti za boljše življenje.