Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Dosegli ste odličen napredek," je dejala predsednica Evropske komisije, ki je Kijev obiskala pred napovedanim poročilom o napredku Ukrajine pri približevanju Evropski uniji. Poročilo bo objavljeno prihodnji teden. Poudarila je reformo pravosodnega sistema, omejevanje vpliva oligarhov in boj proti pranju denarja. "To je rezultat trdega dela," je dejala. "Želim povedati, kako navdušeni smo nad reformami, ki ste jih izvedli sredi vojne."

Evropska komisija bo v sredo objavila poročilo o napredku držav, ki se želijo pridružiti EU-ju. Na tej podlagi bodo voditelji držav in vlad na decembrskem vrhu odločili, ali naj se začnejo pristopna pogajanja z Ukrajino.

Zelenski je dejal, da obisk poteka v "zgodovinskem trenutku", Ukrajina pa je zavezana nadaljevanju reform na poti v EU.

Na skupni novinarski konferenci z Zelenskim je predsednica komisije poudarila, da bo EU vztrajal, da Rusija plača za agresijo v Ukrajini. Napovedala je, da bo Bruselj v kratkem predlagal nov, 12. sveženj sankcij proti Rusiji z novimi prepovedmi uvoza in izvoza ter ukrepi za omejitev zgornje meje cene nafte.

Unija je do zdaj Ukrajini pomagala že z okoli 83 milijardami evrov, Evropska komisija pa je članicam predlagala še, da v naslednjih štirih letih namenijo še dodatnih 50 milijard evrov pomoči.

Predsednica Evropske komisije je na omrežju X zapisala, da je to njen že šesti obisk v Ukrajini od začetka vojne. Foto: profil Ursule von der Leyen na omrežju X
Predsednica Evropske komisije je na omrežju X zapisala, da je to njen že šesti obisk v Ukrajini od začetka vojne. Foto: profil Ursule von der Leyen na omrežju X

Zelenski: Ni čas za pogajanja z Rusijo

Reuters je danes navajal poročanje ameriške televizije NBC, da so ameriški in evropski uradniki govorili z ukrajinsko vlado o tem, kaj bi lahko pomenila morebitna mirovna pogajanja z Rusijo za končanje vojne, je NBC citiral neidentificiranega visokega ameriškega uradnika in nekega nekdanjega ameriškega uradnika. NBC je poročal, da so pogovori vključevali zelo široke okvire o tem, čemu bi se Ukrajina morda morala odreči, da bi dosegla dogovor z Rusijo. Na vprašanje o poročanju NBC-ja je ukrajinski predsednik Zelenski ponovno potrdil svoje stališče, da ni čas za pogajanja z Rusijo, zanikal pa je tudi, da bi zahodni voditelji pritiskali nanj.

"Vsi poznajo moje stališče, ki sovpada z odnosom ukrajinske družbe ... Danes nihče ne pritiska (name, naj se pogajam), nihče od voditeljev EU-ja ali ZDA," je dejal. "Da se zdaj usedemo z Rusijo in se pogovarjamo ter ji damo nekaj – to se ne bo zgodilo."

Zelenski je še dejal danes, da vojna med Izraelom in Hamasom odvrača mednarodno pozornost od konflikta v Ukrajini. Opozoril je, da je to eden od ciljev Rusije, a je prepričan, da bo Ukrajina ta izziv obvladala, poročajo tuje tiskovne agencije. Zanikal je tudi, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici.

"Vsi postajajo utrujeni in obstajajo različna mnenja. To je jasno, vendar nismo v slepi ulici," je dejal na novinarski konferenci v Kijevu po pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Priznal je, da Rusija "nadzoruje nebo" in da Ukrajina nujno potrebuje vojna letala F-16 ameriške proizvodnje in napredno protiletalsko obrambo, poroča britanski BBC:.

Evropska komisija bo v sredo objavila letno širitveno poročilo o napredku držav, ki se želijo pridružiti EU-ju. Poročilo bo prvič vključevalo tudi oceno napredka Ukrajine, Moldavije in Gruzije. Ukrajina, ki je za članstvo v EU-ju zaprosila kmalu po začetku ruskega napada na državo, je junija lani, tako kot Moldavija, prejela status kandidatke za članstvo.

Nov zagon prizadevanjem Ukrajine za članstvo v EU-ju je dala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je v četrtek izrazila prepričanje, da bodo naslednji mesec pospešili vlogo Ukrajine.

Pogovori o članstvu v EU-ju običajno trajajo več let in vključujejo obsežne pravosodne, politične in gospodarske reforme. Primer Ukrajine je še veliko težji zaradi vojne, ki divja na njenem jugu in vzhodu.

Rusija trenutno nadzoruje približno 17,5 odstotka mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine.

Von der Leyen v Kijevu pohvalila napredek Ukrajine