Kako bodo preložitev volitev sprejele nezadovoljne egiptovske množice? Foto: Reuters
Kako bodo preložitev volitev sprejele nezadovoljne egiptovske množice? Foto: Reuters

Po navedbah neimenovanega predstavnika egiptovskih oblasti, na katerega se sklicuje egiptovska tiskovna agencija Mena, vrhovni svet spoštuje svojo obljubo, da se bo volilni proces za zgornji in spodnji dom egiptovskega parlamenta začel šest mesecev po tem, ko je bila marca sprejeta ustavna izjava.

Volilni proces, ki med drugim zajema kandidature, kampanjo, urejanje volilnih imenikov in določanje volilnih enot, bo trajal od 30 do 60 dni, kar pomeni, da bodo volitve oktobra ali novembra. Na znamenitem trgu Tahrir, osrednji točki februarske vstaje proti Mubarakovemu režimu, se v zadnjih dneh krepijo protesti proti vrhovnemu vojaškemu svetu.

Vojska na oblasti le začasno?
Vrhovni svet oboroženih sil je oblast v Egiptu prevzel po odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Ob tem je obljubil demokratične reforme in parlamentarne volitve. Volitve bodo pomemben korak v demokratični tranziciji Egipta po ljudski vstaji, ki je odnesla Mubaraka.

Egiptovski premier Esam Šaraf se je pred kratkim izrekel za preložitev volitev, saj bi to po njegovem mnenju strankam dalo več časa za pripravo na volitve. Pričakovati je, da bo na volitvah veliko podporo dobila islamistična Muslimanska bratovščina.