Podpora skupinam, ki so jih ZDA označile za teroristične, se lahko kriminalizira, je odločilo vrhovno sodišče. Foto: EPA
Podpora skupinam, ki so jih ZDA označile za teroristične, se lahko kriminalizira, je odločilo vrhovno sodišče. Foto: EPA
Privrženci PKK-ja
Fertig, 79-letni odvetnik, ki je pred četrt stoletja ustanovil Projekt humanitarno pravo, želi pomagati PKK-ju, a se boji, da bi ga zato v skladu s protiterorističnim zakonom aretirali. Foto: EPA

Odločitev, ki jo je sodišče sprejelo s šestimi glasovi za in tremi proti, je prva odločitev o svobodi govora in pravici zbiranja ameriških državljanov v kontekstu terorizma po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Človekoljubne organizacije in posamezniki v ZDA menijo, da je izraz "ključna podpora" (material support) preširok, saj lahko zajame tudi govor, ki ni sovražni, kamor lahko sodi npr. dajanje navodil organizacijam, kot je Kurdska delavska stranka (PKK), pri njihovem komuniciranju z ZN-om glede človekovih pravic.

"Prepoved pomoči ne krši prvega amandmaja"
Večina sodišča na čelu s predsednikom Johnom Robertsom je menila, da zakon ustrezno prepoveduje vse oblike odnosov s terorističnimi organizacijami in da prepoved oblik neotipljive pomoči skupinam, za katere ameriško zunanje ministrstvo trdi, da se ubadajo s terorizmom, ne krši prvega amandmaja, ki med drugim zagotavlja svobodo govora. "Podpora tujim terorističnim skupinam v kakršni koli obliki podpira terorizem, ker obremenjuje odnose ZDA z njenimi zaveznicami in spodkopava prizadevanja po sodelovanju med narodi pri preprečevanju terorističnih napadov," je zapisal Roberts.

"Ustava ne prepoveduje pregona tistih, ki dajejo nasvete"
V imenu manjšine je nasprotno mnenje predstavil sodnik Stephen Breyer. Zapisal je, da ameriška ustava ne dovoljuje kazenskega pregona nekoga, ki daje nasvete glede zakonitih političnih ciljev, čeprav jih daje teroristični organizaciji.

Zakon so v ZDA po 11. septembru 2001 uporabili v 150 primerih in si zagotovili 75 obsodb skupin in posameznikov, večinoma glede zbiranja denarja in druge ključne pomoči teroristom. Zakon je na sodišču izpodbijal Ralph Fertig, aktivist za državljanske pravice, ki želi oboroženim kurdskim skupinam v Turčiji pomagati najti miroljubne načine za uresničitev njihovih ciljev.

ZDA na seznam teroristov uvrstile tudi PKK
Leta 1997 je takratna ameriška zunanja ministrica Madeline Albright na seznam terorističnih organizacij vključila približno 30 skupin, med drugim tudi Hamas, Hezbolah, Al Kaido, Eto, Rdeče Kmere in Kurdsko delavsko stranko (PKK). ZDA trdijo, da PKK sodeluje pri številnih terorističnih dejavnostih, med drugim pri bombardiranjih in ugrabitvah, in "vodi nasilno uporništvo, ki je zahtevalo že več kot 22.000 življenj".