Izidi volitev bodo znani 16. maja. Foto: Reuters
Izidi volitev bodo znani 16. maja. Foto: Reuters
Narendra Modi
Modi obljublja več služb in gospodarski napredek. Foto: Reuters

Volitve v največji demokraciji na svetu v devetih fazah potekajo od 7. aprila do 12. maja in zmaga se po desetih letih vladanja Kongresne stranke nasmiha opozicijski hindujski nacionalistični stranki Bhartija Džanata (BJP) po vodstvom karizmatičnega, a spornega voditelja Narendre Modija.

Skupno je na volišča poklicanih 814 milijonov volilnih upravičencev. Na današnji dan jih bo lahko skoraj 200 milijonov oddalo svoj glas na voliščih v 12 zveznih državah, kjer bodo izbirali 121 poslancev. Do zdaj je bilo v 543-članski parlament že izvoljenih 111 poslancev, volilna udeležba pa je bila višja kot na prejšnjih volitvah leta 2009.

Premierski kandidat Modi je med kampanjo obljubil oživitev upočasnjene gospodarske rasti in delovna mesta za naraščajoče število mladih. Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da bo osvojil tesno večino v parlamentu. Za oblikovanje vlade potrebuje najmanj 272 poslancev.

Kongresni stranki, ki je močno povezana z dinastijo Nehru - Gandhi, se obeta hud poraz po desetletju vladanja, ki ni prineslo obljubljenega gospodarskega napredka, ampak se morajo prebivalci spoprijemati z visoko inflacijo in spremljati korupcijske škandale.

Za okrnjen ugled obtožil novinarje
Podobo Modija po drugi strani kazijo krvavi dogodki v zahodni zvezni državi Gudžarat, kjer je bil premier pred 12 leti, ko je v medverskem nasilju umrlo več kot tisoč ljudi, med njimi večinoma muslimani.

Modi zanika obtožbe, da bi lahko preprečil nasilje, in tudi vrhovno sodišče ga je opralo krivde. V intervjuju v sredo je za umazano kampanjo proti njemu obtožil novinarje.

V primeru zmage na volitvah je zagotovil, da Indija nikoli ne bo prva uporabila jedrskega orožja, s čimer je skušal pomiriti zaskrbljenost pred morebitno novo oboroževalno tekmo po prihodu nacionalistov na oblast.