Osumljenca so našli nekaj kilometrov stran od prizorišča napada. Foto: Reuters
Osumljenca so našli nekaj kilometrov stran od prizorišča napada. Foto: Reuters
Inland Regional Center
V Inland Regional Centru se ukvarjajo s pomočjo odraslim z motnjami v razvoju in avtisti. Foto: Reuters
Kalifornija: Ni izključen terorizem

Po poročanju Reutesa gre za 28-letnega Syeda Rizwana Farooka in leto dni mlajšo Tashfeen Malik, ki naj bi bila poročena ali zaročena. Policija domneva, da sta bila omenjena edina napadalca. Šlo je sicer za organiziran strelski napad na center socialnih služb Južne Kalifornije Inland Regional Center, v tej zgradbi socialne službe pomagajo ljudem z motnjami v duševnem razvoju.

Napadalca, oblečena v črno - ne pa tudi v neprebojne jopiče, kot se je sprva poročalo - sta nenadoma začela streljati z avtomatskim orožjem, nato pa pobegnila v črnem športnem terencu. Policija ju je izsledila, izbruhnilo je streljanje, v katerem sta bila napadalca ubita, neki policist pa lažje ranjen. V bližini napada je policija aretirala še enega človeka, a še ni jasno, ali je bil vpleten v napad.

Preiskovalci so sporočili, da je policija v zgradbi po napadu odkrila tri eksplozivne naprave. Na domu napadalcev so po poročanju BBC-ja poleg tega našli večjo količino orožja, streliva in opreme za izdelavo bomb, kar kaže, da je bil napad v sredo načrtovan in da je par morda pripravljal še druge napade. Orožje, ki sta ga napadalca uporabila, je bilo sicer kupljeno na povsem zakonit način.

Praznična zabava
V centru je bilo med napadom več sto ljudi, ki so se udeležili tamkajšnje prireditve za zaposlene. Ubiti Farook je bila eden izmed zaposlenih v centru, ki se je udeležil praznične zabave, nato pa se pozneje vrnil in začel streljati. Po nepotrjenih podatkih naj bi policija našla tudi eksplozivno napravo, napadalca pa sta bila v zgradbi samo nekaj minut in sta zapustila poslopje še pred prihodom policije.

Pomočnik direktorja Zveznega preiskovalnega urada (FBI) v Los Angelesu David Bowdich je dejal, da motiva še ne poznajo. Napad uradno še ni razglašen za teroristično dejanje, a vse več informacij o preiskavi napada nakazuje na to. CNN tako navaja neimenovane vire iz FBI-ja, ki pravijo, da je bil Farook zadnje čase po telefonu v stiku z več mednarodnimi terorističnimi osumljenci.

Muslimanska skupnost obsodila napad
Odzvala se je tudi muslimanska skupnost v Kaliforniji in obsodila napad. "Muslimanska skupnost stoji z ramo ob rami z našimi sodržavljani Američani pri zavračanju izkrivljene miselnosti, ki bi lahko opravičevala takšna sprevržena dejanja nasilja," je zapisal izvršni direktor losangeleškega Sveta za ameriško-islamske odnose Hussam Ayloush.

Pokol v San Bernardinu, ki ima okoli 200.000 prebivalcev in je dobrih sto kilometrov oddaljen od Los Angelesa, se je sicer zgodil le nekaj dni za napadom na kliniko za splave v Koloradu, kjer je beli skrajnež ubil tri ljudi.

Obama: Ta vzorec nima primerjave
Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da motiva še ne poznajo, vendar pa je jasno, da v ZDA obstaja vzorec množičnih strelskih pokolov, ki nima primerjave nikjer na svetu. Zato je znova kot že tolikokrat doslej pozval k smiselnim ukrepom, s katerimi bi lahko vsaj zmanjšali pogostost takih napadov.

Gre za najhujši oboroženi napad v ZDA po letu 2012, ko je bilo v šoli v Newtownu v državi Connecticut ubitih 26 ljudi, od tega 20 otrok.

Kalifornija: Ni izključen terorizem