V Guantanamu je še 178 zapornikov. Na zaprtje pa javnost, kljub obljubam ameriškega predsednika Obame, še čaka. Foto: Reuters
V Guantanamu je še 178 zapornikov. Na zaprtje pa javnost, kljub obljubam ameriškega predsednika Obame, še čaka. Foto: Reuters
Guantanamo je velik madež na ameriški politiki. Foto: Reuters
Protesti proti ameriškemu 'lovu na teroriste' v Pakistanu. Foto: EPA

Dokumenti, ki so jih danes objavili številni ameriški in evropski časniki, temeljijo na ocenah vseh 779 posameznikov, pridržanih v tem ameriškem zaporu na Kubi od leta 2002, in kažejo, da jih je bilo okoli 220 označenih za "nevarne teroriste", kar 150 pa za nedolžne Afganistance in Pakistance.
Pentagon je po poročanju BBC-ja že opozoril, da bi objava zaupnih dokumentov lahko škodila njihovim protiterorističnim prizadevanjem.
Zadnje razkritje WikiLeaksa so poleg njihove spletne strani objavili še britanski Guardian, ameriški New York Times, francoski Le Monde, nemški Der Spiegel in še nekateri drugi časopisi, čeprav ni jasno, ali so pri tem sodelovali z WikiLeaks. The Times tako poroča, da so se do dokumentov dokopali prek "nekega drugega vira".

Načrti za napade v Evropi, ZDA
Poročila o zapornikih (DABs ali Detainee Assessment Briefs) navajajo tudi podrobnosti o domnevnih načrtih za napade na ameriške in evropske cilje, ki naj bi jih zaporniki izdali med zaslišanji. Al Kaida naj bi tako po nepreverjenih podatkih imela nekje v Evropi skrito jedrsko orožje, ki bi ga sprožili, če bi Osamo bin Ladna kdaj prijeli.
Med drugimi zarotami so še načrti, da naj bi spustili cianid v prezračevalne sisteme ameriških javnih zgradb, in poskusi Al Kaide, da bi pridobivala delavce na londonskem letališču Heathrow.
V teh dokumentih pa je le malo informacij o obtožbah grobega ravnanja z zaporniki in zasliševanja z mučenjem v Guantanamu.

Tokratno razkritje za javnost ni kako večje presenečenje ali novost, vendar še nikdar tovrstni podatki niso prišli od uradnega ameriškega vira.
Le malo res nevarnih
Trenutno v Guantanamu pridržujejo še malce manj kot 180 zapornikov (izpustili oz. preselili so jih 604), ki naj bi pomenili "resno grožnjo" ZDA, če bi jih izpustili brez nadzora. Toda sodeč po podatkih iz dokumentov, so ameriški vojaški analitiki v vsem tem času kot nevarne skrajneže obravnavali le 220 zapornikov. Med njimi sta tudi Kalid Šejk Mohamed, ki naj bi bil odgovoren za napade 11. septembra, in Abd Al Rahim Al Naširi, Savdijec, obtožen načrtovanja razstrelitve ameriškega rušilca USS Cole v Jemnu leta 2000.
380 drugih zapornikov naj bi bilo le borcev nižjih rangov, najmanj 150 pa naj bi bilo nedolžnih Afganistancev ali Pakistancev, med njimi vozniki, kmetje in kuharji, ki so jih zajeli v operacijah po 11. septembru. Osumljence so nato leta in leta zadrževali v Guantanamu - bodisi je šlo za zamenjavo identitete bodisi pa so bili le ob napačnem času na napačnem kraju. V številnih primerih so ameriški poveljniki presodili, da "ni nobenega ugotovljenega vzroka za premestitev".
Portret Osame bin Ladna
Dokumenti DABs tudi razkrivajo, da so določeni zaporniki nevarnejši, kot je bilo sprva znano v javnosti, kar bi lahko otežilo prizadevanja ZDA, da bi jih premestili iz Guantanama, za katerega si predsednik Barack Obama prizadeva, da bi ga zaprli.
Dokumenti po poročanju CNN-a tudi izjemno podrobno slikajo Al Kaido, kako se je krepila v Afganistanu v 90. letih, kako se je pripravljala na napade 11. septembra in njeno delovanje po njih. Po pisanju Washington Posta ponujajo dokumenti tudi celovit vpogled v miselnost Osame bin Ladna in v gibanja po napadih 11. septembra.