V Afriki za aidsom vsako leto zboli na desettisoče ljudi. Foto: EPA
V Afriki za aidsom vsako leto zboli na desettisoče ljudi. Foto: EPA

Delegati bodo pregledali poročilo o raziskavi, ki je potrdila, da obrezanost moških zmanjša tveganje za obolelost s HIV-om za 60 odstotkov, kar bi lahko bilo učinkovit način v boju proti širjenju tega smrtonosnega virusa. V nekaterih delih subsaharske Afrike je namreč kar 40 odstotkov odraslih okuženih z virusom.

Dolgo je veljalo, da je obolelost muslimanskih moških s HIV-om v subsaharski Afriki nižja kot pri drugih moških, vendar ni bilo jasno, ali je to posledica obrezanosti ali dejstva, da imajo manj spolnih partnerk. Novi izsledki iz Kenije in Ugande pa so potrdili domneve iz južne Afrike, da je obrezanost res povezana z nižjo obolelostjo za HIV-om. Strokovnjaki opozarjajo na potrebno strokovnost kirurgov pri izvedbi obrezovanja, ki ga mora nujno spremljati tudi izobraževalni program.

Sodelujoči na konferenci naj bi podpisali tudi sydneyjsko deklaracijo, s katero bodo države pozvali, naj več denarja namenijo raziskavam novih zdravil, saj je potrebnih več novih zdravil, če želimo preprečiti in zdraviti bolezen, ki je pomorila že več kot 25 milijonov ljudi. Govorili bodo tudi o načinih lažjega dostopanja do zdravil, predvsem v revnejših državah sveta.