Otroci so med najbolj prizadetimi v begunskih taboriščih v Darfurju. Foto: epa
Otroci so med najbolj prizadetimi v begunskih taboriščih v Darfurju. Foto: epa
Po podatkih ZN-a je v Darfurju do zdaj umrlo že 180.000 ljudi, mnogi pa so ostali brez strehe nad glavo. Foto: epa

Večje število afriških vojakov bi lahko ustavilo nasilje v zahodni sudanski pokrajini, kjer napadi milic na afriške vasi trajajo že več kot dve leti.

AU je za financiranje svoje misije zaprosil za 466 milijonov dolarjev, da bi lahko število vojakov potrojil na skoraj 8.000 vojakov. Kanada je prispevala 133 milijonov dolarjev, kar je največ od vseh, nato pa ji sledijo ZDA s 50 milijoni in Velika Britanija z 12 milijoni.

Darfur velik kot Francija
Države donatorke so se tudi zavezale, da bodo zagotovile helikopterje, oklepnike, tovornjake in gorivo, je dejal neki uradnik AU-ja. Zdaj je v Darfurju nameščenih okoli 2.300 vojakov AU-ja, ki tam nadzirajo krhko premirje, to pa je po mnenju strokovnjakov odločno premalo, da bi lahko uspešno nadzirali območje, ki je veliko kot Francija.

Annan v Sudanu
Na tridnevni obisk v Sudan je prispel generalni sekretar ZN-a Kofi Annan. V Kartumu ga je pričakalo okoli 200 žensk, ki so protestirale zaradi odločitve Varnostnega sveta ZN-a, da se zločincem iz Darfurja sodi na mednarodnem sodišču.

Annan je Sudan prvič obiskal pred 11 meseci, ko je bila humanitarna kriza na višku, od takrat pa so razmere v begunskih taboriščih izboljšale. Od začetka konflikta februarja 2003 je v Darfurju umrlo okoli 180.000 ljudi, dva milijona pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.