Francoskemu premierju Fillonu (desno) in njegovi družini so egiptovske oblasti plačale bivanje, pot z vladnim letalom do templja Abu Simbel in pot s turistično ladjo po Nilu. Foto: EPA
Francoskemu premierju Fillonu (desno) in njegovi družini so egiptovske oblasti plačale bivanje, pot z vladnim letalom do templja Abu Simbel in pot s turistično ladjo po Nilu. Foto: EPA
Abu Simbel
Fillon se je do templja Abu Simbel zapeljal z letalom egiptovskih oblasti. Foto: EPA

Francoski predsednik je svoj poziv na ministre naslovil pod pritiskom javnosti, ki je zgrožena nad dopustovanjem predstavnikov oblasti. Poleg Fillona je bila na udaru kritik tudi zunanja ministrica Michelle Alliot-Marie, ki ji je novoletne počitnice plačal tunizijski tajkun, povezan s strmoglavljenim predsednikom Ben Alijem.

"Od zdaj bodo morali člani vlade za počitniško destinacijo raje izbrati Francijo," je na seji vlade dejal Sarkozy in dodal, bosta od zdaj povabila na tuje odobrila premier in predsednikov diplomatski oddelek, a le če bodo ta v skladu z zunanjo politiko Francije.

Sarkozy v kraljevi rezidenci
"Kar je bilo še pred nekaj leti običajno, lahko danes šokira. Zato mora biti vse strogo nadzirano. Ljudje na visokih položajih bodo lahko zaupanje državljanov v državne institucije okrepili le, če bodo moralno neoporečni," je ugotavljal francoski predsednik, ki pa tudi sam ni brez madeža, saj je z ženo Carlo Bruni počitnice ob koncu leta preživel v Maroku, kjer je bival v rezidenci v lasti maroškega kralja.

Zabrisana meja med denarjem in oblastjo
Sporno počitnikovanje predstavnikov vlade je močno kritizirala opozicija in vodja socialistov v parlamentu Jean-Marc Ayrault je vlado pozval, naj takoj sprejme zakon o navzkrižju interesov, ki bo veljal za vse.

"Sarkozyjev sistem je zbrisal mejo med denarjem in oblastjo," meni predstavnik manjše stranke zelenih Europe-Ecologie-Les Verts Jean-Louis Roumegas in dodaja, da se zdaj "ministru ne zdi nič nenormalnega, če uporabi oligarhovo letalo ali če mu počitnice plača diktator".