Vodja vladajoče Enahde Ganuči in predsednik Marzuki sta se v četrtek pogovarjala o novem kandidatu za premierja. Foto: EPA
Vodja vladajoče Enahde Ganuči in predsednik Marzuki sta se v četrtek pogovarjala o novem kandidatu za premierja. Foto: EPA

Sin vodje islamistične stranke Enahda Muad Ganuči je sporočil, da je Larajed uradni kandidat stranke za premierja. Vodja Enahde Rašid Ganuči in 57-letni Larajed se bosta zdaj sestala še s tunizijskim predsednikom Moncefom Marzukijem, ki naj bi notranjemu ministru potem zaupal oblikovanje nove vlade.

Larajed je bil v prejšnjem režimu Zina El Abidina Ben Alija zaprt in mučen, od Ben Alijevega strmoglavljenja leta 2011 pa je vodil notranje ministrstvo. Tuji mediji pišejo, da velja za zmernega člana Enahde in človeka dialoga.

Džebaliju ni uspelo sestaviti tehnične vlade
Hamadi Džebali je odstopil v torek, potem ko mu ni uspelo oblikovati tehnične vlade, sestavljene iz nestrankarskih kandidatov. Največji nasprotnik tehnične vlade je bila prav stranka Enahda, ki je prepričana, da bi morala biti vlada politična.

Džebali je svoj načrt sicer predstavil, potem ko je Tunizijce razjezil atentat na levega politika in enega glavnih kritikov vladajoče stranke Čokrija Belaida. Umor Belaida je sprožil najhujšo politično krizo v Tuniziji od padca Ben Alijevega režima pred dvema letoma in hkrati razkril globoka razhajanja med zmernejšim in bolj skrajnim krilom Enahde.

Prvemu političnemu atentatu v moderni zgodovini Tunizije so sledili očitki, da za umorom stoji Enahda, nato pa so sledili še množični protivladni protesti in odstop tunizijske vlade. Enahda vse obtožbe za umor Belaida zavrača.