Zdravstvene oblasti v Veliki Britaniji ne nameravajo ustaviti programa cepljenja. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstvene oblasti v Veliki Britaniji ne nameravajo ustaviti programa cepljenja. Foto: MMC RTV SLO

Natalie Morton je umrla v ponedeljek v bolnišnici, potem ko je bila cepljena v šoli v okviru nacionalnega programa za preprečitev raka na materničnem vratu s cepivom cervarix. Po cepljenju se je več deklic počutilo slabo. Zdravstvene oblasti so cepivo, s katerimi so cepili deklice, dale v karanteno.

Britanske oblasti so lani uvedle cepljenje z dvovalentnim cepivom proti HPV-ju, spolno prenosljivi virusni okužbi, ki povzroča raka na materničnem vratu. Do zdaj je cepivo prejelo več kot 1,4 milijona britanskih deklic, 4.657 deklic pa je po cepljenju obšla slabost ali vrtoglavica. Verjetnost za nevarnost smrti po cepljenju je ena na milijon cepljenj, ocenjujejo strokovnjaki. V Veliki Britaniji je cepljenje dvignilo veliko prahu, številni menijo, da bi lahko mlajše deklice spodbudilo k spolnosti.

Več mogočih vzrokov za smrt
Na umrli deklici bodo opravili obdukcijo, ki naj bi razkrila natančen vzrok smrti. Mogoče je, da je vzrok za njeno smrt kakšna znanosti neznana težava ali nesrečno naključje. Medicinski direktor proizvajalca omenjenega cepiva in direktor britanskega nacionalnega inštituta za javno zdravje sta poudarila, da so že sprožili postopke za pojasnitev smrti, ki je še ni mogoče povezati s cepljenjem. "Cepivo ima dobro varnostno statistiko," je dejal vodja britanskega oddelka za zdravje.

Cepivo v ZDA čaka na odobritev za prodajo
14-letna Natalie je umrla le nekaj dni pred odločitvijo zdravstvenih oblasti v ZDA o tem, ali naj bi cepivo cervarix odobrili za prodajo v ZDA. Če bo podjetje GlaxoSmithKline dobilo dovoljenje ameriških oblasti za prodajo, bo cepivo cervarix na ameriškem trgu tekmovalo s cepivom gardasil, ki se v ZDA uporablja od leta 2006, v drugem letošnjem četrtletju pa so ga prodali za 268 milijonov dolarjev.