Litvinenko je v treh tednih popolnoma shiral in včeraj zvečer umrl. Foto: Reuters
Litvinenko je v treh tednih popolnoma shiral in včeraj zvečer umrl. Foto: Reuters

Prasci so me dobili! Toda ne bodo dobili vsakogar!

Litvinenkove besede nekaj dni pred smrtjo
Nekdanjemu vohunu so se poklonili ljudje po celi Rusiji. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin
V Helsinkih bo Putin moral zagotovo odgovoriti na marsikatero neprijetno vprašanje v zvezi z Litvinenkom. Foto: EPA
Smrt Litvinenka

Zdravniki so sporočili, da je imel Litvinenko v telesu nezanemarljive količine strupenega izotopa polonija 210, ugotavljajo pa še, kako so izotopi prišli v njegovo telo. V preiskavo smrti 43-letnega Litvinenka, ki je v četrtek zvečer za posledicami zastrupitve umrl v londonski bolnišnici University College Hospital, je policija vključila tudi strokovnjake za radiologijo, saj so se pojavila ugibanja, da naj bi smrt nekdanjega vohuna zakrivile prav radioaktivne snovi.

Policija je našla radioaktivne snovi v londonskem suši baru, v Litvinenkovem domu in v hotelski sobi, a še preiskujejo kakšna je koncentracija teh snovi in kako bi to lahko škodilo ljudem, ki so se tam nahajali.

Nekdanji vohun je trdil, da so ga pred tremi tedni zastrupili zaradi nasprotovanja ruski vladi pod vodstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina in odkritih podatkov o smrti Politkovske. Iz Kremlja so sporočili, da je Litvinenkova smrt tragedija, ki pa jo mora raziskati britanska policija, saj je imel britansko državljanstvo.

Usoden radioaktivni talij?
17. novembra so ga premestili v bolnišnico University College Hospital, kjer so ga zastražili, pozneje pa so sporočili, da je bil Litvinenko najverjetneje zastrupljen z radioaktivnim talijem. Zdravniki so sicer podvomili, da je vzrok zastrupitve res talij ali radioaktivnost, britanska policija pa je sporočila, da raziskujejo 'nepojasnjeno' smrt in da se s primerom ukvarja protiteroristična enota. V noči na sredo se je njegovo stanje močno poslabšalo, doživel je srčni napad in zvečer na oddelku intenzivne nege umrl.

Sodelovanje s policijo
Nekdanji visoki uradnik ruske obveščevalne službe Andrej Lugovoj je dejal, da je pripravljen sodelovati z britansko policijo in odgovoriti na vsa vprašanja glede Litvinenka, s katerim se je sestal tisti dan, ko je ta zbolel. Britanske oblasti so potrdile, da se je Lugovoj še pred smrtjo nekdanjega vohuna na lastno željo sestal z namestnikom britanskega veleposlanika v Moskvi in mu dejal, da je pripravljen sodelovati z britanskimi oblastmi.

Preberite še prispevek o delovanju KGB-jevih vohunov nekoč in danes.
Litvinenkov prijatelj Alex Goldfarb je v imenu družine dejal: "Vsi smo pretreseni in zgroženi nad tem ostudnim zločinom. Danes je večer žalovanja." Njegovi prijatelji so za smrt obtožili zle sile v Rusiji, zastrupitev nekdanjega polkovnika pa naj bi bila dejanje maščevanja.

V svoji izjavi, ki je napisal v dneh pred smrtjo, je ostro napadel ruskega predsednika Vladimirja Putina:"Uspeli ste utišati mene, toda ta tišina ima svojo ceno. Pokazali ste se kot barbarski in brezvesten človek, za kakršnega vas označujejo vaši najbolj vztrajni kritiki. Uspeli ste me utišati, toda vsi protesti iz vsega sveta, g. Putin, bodo v vaših ušesih odmevali do konca vašega življenja. Naj vam bog odpusti za to, kar ste storili."

Oster kritik Putina
Litvinenko je zaradi kritik vlade iz Rusije pobegnil leta 2000, naslednje leto pa mu je zatočišče ponudila Velika Britanija.

1. novembra letos se je srečal z dvema Rusoma, eden izmed njiju je bil nekdanji uslužbenec KGB-ja, v nekem hotelu v Londonu, pozneje istega dne pa se je v japonski restavraciji na Piccadillyju sešel z italijanskim akademikom Mariem Scaramello, ki je raziskoval dejavnosti KGB-ja v Italiji med hladno vojno in ki naj bi Litvinenku izročil dokaze o vpletenosti naslednika KGB-ja, FSB-ja, v umor Politkovske. Politkovsko naj bi ubili pripadniki FSB-ja, ruske zvezne varnostne službe. Kmalu zatem se je začel počutiti bolnega, vendar je v bolnišnico odšel šele dva tedna pozneje.

Obtožbe preneumne za komentar
Če bi se izkazalo, da so bile ruske oblasti res vpletene v njegovo zastrupitev, bo to povzročilo pravi diplomatski vihar. To bi bil tudi tovrstni incident po koncu hladne vojne na Zahodu. Neki neimenovani ruski diplomat, član delegacije, ki se v Helsinkih udeležuje srečanja EU-ja in Rusije, je dejal, da je to tragičen dogodek, obtožbe proti Kremlju pa je označil za preneumne, da bi jih komentiral.

Litvinenko je delal za rusko obveščevalno službo KGB in kasneje za FSB, leta 1998 pa je na tiskovni konferenci obtožil nekdanje kolege, da so nameravali ubiti ruskega tajkuna Borisa Berezovskega. Kasneje ga je FSB večkrat aretiral, a ga je sodišče oprostilo. Leta 2002 je sodeloval pri pisanju knjige Blowing up Russia: Terror from Within, v kateri je zapisal, da so FSB-jevi agenti koordinirali bombne napade na ruske bloke leta 1999, v katerih je umrlo več kot 300 ljudi. Ruske oblasti so za napade okrivili čečenske gverilce.

Prasci so me dobili! Toda ne bodo dobili vsakogar!

Litvinenkove besede nekaj dni pred smrtjo
Smrt Litvinenka