Vlada španskega premierja Mariana Rajoya je danes zagotovila, da je pripravljena na poplačilo prve tranše posojila. To je sicer dolžna storiti v desetih letih. Foto: EPA
Vlada španskega premierja Mariana Rajoya je danes zagotovila, da je pripravljena na poplačilo prve tranše posojila. To je sicer dolžna storiti v desetih letih. Foto: EPA

"Španija bo povrnila 1,3 milijarde evrov finančnega posojila mednarodne pomoči," je napovedala namestnica premierja Soraya Saenza de Santamaria in dodala, da želi vlada s tem okrepiti zaupanje v gospodarstvo.

Španija si je pred dvema letoma zagotovila pomoč iz evropskega stalnega reševalnega sklada (ESM), ki je bila namenjena izključno sanaciji bančnega sistema, ki so ga po poku nepremičninskega balona v letu 2008 skoraj zlomila slaba posojila.

Na gospodarskih trgih mora zbrati manj denarja
Kot pozitivno je vlada izpostavila manjšo potrebo po količini denarja, ki ga mora Španija letos zbrati na finančnih trgih. Ta se je znižala za 10 milijard evrov, na 55 milijard evrov. Razlog so večji davčni prihodki ob gospodarskem okrevanju ter nižji stroški zadolževanja.

Španija se je sredi leta 2013 izvila iz petletne recesije. Od takrat se je gospodarska dejavnost krepila, vendar počasi in še zdaleč ne po stopnji, ki bi lahko občutno zmanjšala visoko stopnjo brezposelnosti. Ta je trenutno skoraj 26-odstotna.

Vlada sprejela 40 stimulativnih ukrepov
Sicer pa je španska vlada potrdila tudi 6,3 milijarde evrov vreden sveženj stimulativnih ukrepov za špansko gospodarstvo. Med 40 ukrepi, ki jih je španski premier Mariano Rajoy napovedal že prejšnji teden in s katerimi želi Madrid spodbuditi vlaganje v raziskave in razvoj ter "reindustrializacijo" države, je tudi znižanje obdavčitve podjetij s 30 na 25 odstotkov.

V stimulativnem programu bo 3,6 milijarde evrov prispevala država, 2,7 milijarde evrov pa zasebni sektor. Sveženj bo vključeval še dodatne 4,4 milijarde evrov posojil, vključno z okrepitvijo posojilne dejavnosti državne banke Ico. Z upoštevanjem tega dela bo sveženj vreden skoraj 11 milijard evrov.