Obtoženec pred budimpeštanskim sodiščem. Foto: EPA
Obtoženec pred budimpeštanskim sodiščem. Foto: EPA
Kepiro naj bi izdal ukaz za množični poboj v Novem Sadu. Foto: EPA
Sojenje nacistu

Nekdanji madžarski vojaški častnik je še vedno številka 1 na zadnjem seznamu centra Simona Wiesenthala najbolj iskanih nacističnih vojnih zločincev.
Obtožen je "sokrivde v vojnih zločinih" v napadu, ki so ga madžarske sile izvedle na Novi Sad med 21. in 23. januarjem 1942. Natančna obtožnica ne bo znana, dokler je ne preberejo na sodišču, so pa tožilci sporočili, da ga bodo obtožili, da je dal ukaz za zbor in usmrtitev 36 ljudi. Po podatkih Wiesenthalovega centra je bilo med napadom na Novi Sad umorjenih prek 1.200 civilistov.

Direktor centra Efraim Zuroff, srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević in predstavniki judovske skupnosti v Novem Sadu se bodo udeležili začetka sojenja. Sojenje Kepiru so v Wiesenthalovem centru označili za "najpomembnejši pozitivni rezultat" privajanja nacističnih vojnih zločincev pred roko pravice v zadnjem letu. Po poročanju AFP-ja ni jasno, kako dolgo bo sojenje trajalo ali kdaj se lahko pričakuje razsodba.
Kepiro je svoj prvi poraz na sodišču doživel že v torek, ko je neuspešno tožil Zuroffa zaradi obrekovanja. Sodni svet je sklenil, da je imel Zuroff glede na razsodbo iz leta 1944, ko so Kepira okrivili vojnih zločinov, vso pravico, da ga je označil za vojnega zločinca.

"Bila je moja dolžnost"
Čeprav je priznal, da je bil prisoten v napadu na Novi Sad, vitalni 97-letnik še naprej vztraja, da je nedolžen: "Ničesar ne obžalujem, vse, kar sem storil, je bila moja dolžnost!" je povedal oktobra za madžarsko televizijo ATV. Za zločine v Novem Sadu so do zdaj že dvakrat odločili, da je kriv, leta 1944 in še enkrat leta 1946, ko so prejšnjo 10-letno zaporno kazen razveljavili. Obsodili so ga na 14 let, a se je zaporu izognil s pobegom v Argentino, kjer je ostal pol stoletja, preden se je leta 1996 vrnil v Budimpešto, kjer ga je Zuroff 10 let pozneje izsledil.
Medtem ko se sojenje še enemu nacističnemu vojnemu zločincu, v Ukrajini rojenemu Johnu Demjanjuku, v Nemčiji počasi končuje, bi četrtkovo sojenje lahko bilo eno zadnjih te vrste. Kljub temu pa "obtožnica Kepira pošilja močno sporočilo, da čas ne zmanjša krivde morilcev in da visoka starost ne bi smela varovati tistih, ki so zagrešili take gnusne zločine," je izjavil lovec na naciste. "Pravici bo zadoščeno, tako da bodo ljudje Novega Sada in družine žrtev končno dobile nekakšen zaključek," je dodal.

Za Kepirovo obrambo je poskrbela Nacionalna pravna fundacija, ki ji načeluje Tamas Nagy Gaudi, poslanec madžarske skrajnodesničarske stranke Jobbik.

Sojenje nacistu