Zagrebčani so na Cvetni trg prinesli rože in sveče. Foto: www.jutarnji.hr
Zagrebčani so na Cvetni trg prinesli rože in sveče. Foto: www.jutarnji.hr
Zoran Milanović
Prvak opozicijske stranke je zahteval odstop premierja Sanaderja. Foto: EPA
Ivana Hodak
Ivano Hodak, sicer hčer odvetnika Vladimirja Zagorca, so neznanci ubili v ponedeljek v stanovanjskem bloku. Foto: EPA
Protesti na Hrvaškem

Zagrebčani so na trgu prižigali sveče in polagali vence in rože, zbrali pa so se tudi zato, da bi opozorili na zaskrbljenost meščanov glede vse manjše varnosti prebivalcev hrvaške prestolnice. Mestne oblasti so na Cvetnem trgu sicer pričakovale več ljudi, saj je samo na spletni mreži Facebook svoj prihod na trg potrdilo več kot 8.000 ljudi, a se jih je dejansko odzvalo veliko manj.

"Žal nas je danes tukaj premalo. Mislim, da bi se moral vsak človek upreti nasilju, tukaj bi moralo biti več tisoč ljudi. Sama se sicer počutim varno, skrbi pa me za mojega sina," je za jutarnji.hr povedala Zagrebčanka Jadranka Sekulić. "Mislim, da bi moral Sanader zamenjati ministre veliko prej, a nisem prepričana, da bo to zagotovilo varnost v Zagrebu," je povedala druga udeleženka shoda.

Podpora številnih politikov in znanih osebnosti
Med množico meščanov so se znašli tudi številni politki in znane osebnosti, med njimi zagrebški župan Milan Bandić, predsednik stranke SDP Zoran Milanović, predstavnik mestnega sveta Pero Kovačević ter Boris Mikšić, Ratko Rudić, Tonino Picula, Iva Majoli in številni drugi. Med shodom so med ljudmi delili letake, na katerih so se pod napisom "Ena družina" znašle slike premierja Iva Sanaderja, predsednika Stipeta Mesića, Iva Pukanića, Hrvoje Petrača, Vladimirja Zagorca, Milana Bandića, Nikice Jelaviča in Slobodana Ljubičića.

Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je dejal, da shod lahko pokaže na problem, ne more pa ga odpraviti. "Shod žal ne bo spremenil ničesar, saj je to vprašanje politike. Potrebna je velika politična volja, da se na zagrebške ulice vrne varnost in zaupanje," je dejal prvak največje opozicijske stranke in opozoril, da zamenjava notranjega in pravosodnega ministra ne bo dovolj.

Shodi tudi v drugih hrvaških mestih
Nekaj deset ljudi se je na podobnem shodu, kjer so opozarjali na rastoče nasilje in kriminal na Hrvaškem, zbralo tudi v Osijeku, na Reki, kjer so zahtevali zamenjavo premierja Sanaderja, ter v Splitu.

Milanović zahteva Sanaderjev odstop
Predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je premierja Iva Sanaderja pozval k odstopu. "Kadrovske spremembe v vladi so prišle prepozno in oditi bi moral Sanader. Sanader bi si moral priznati, da ni sposoben voditi države, in ponuditi svoj odstop. Odgovornost za nastale razmere je premierjeva," je dejal Milanović.

Sanader je Milanovićev poziv že zavrnil in dejal, da ga ne zanima Milanovićevo mnenje, ampak mnenje hrvaških državljanov, ki so se izjemno pozitivno odzvali na kadrovske spremembe v vladi. Poudaril je še, da so vladi številni Hrvati čestitali za kadrovske menjave.

B. T.

Protesti na Hrvaškem