Zakaj se otroci odločijo, da si vzamejo življenje? Foto: MMC RTV SLO
Zakaj se otroci odločijo, da si vzamejo življenje? Foto: MMC RTV SLO
Na Rabu sta umrli deklici, ki sta veljali za veseli in brez težav. Foto: RTV SLO

V Zagrebu se še vedno bojujejo za življenje fanta iz Varaždina, ki se je na šolskem hodniku polil z razredčilom in zažgal. Zaradi opeklin tretje stopnje in nevarnosti zastoja srca je njegovo stanje zelo resno, razlog dejanja pa še ni znan.

Okolica je povsem pretresena
Z dečkovimi sošolci, ki so bili v torek priče grozljivemu dejanju, se je pogovorila skupina psihologov, ki so bili na voljo tudi staršem in učiteljem. Ena izmed psihologinj je dejala, da so otroci v šoku, nekateri jokajo, drugi so se potegnili vase, imajo glavobole in težave s spanjem.

14-letnica umrla doma
Le nekaj ur zatem so hrvaški mediji poročali o še enem žalostnem dogodku. 14-letno deklico iz Našic je obešeno doma v svoji sobi našel sosed. Pred smrtjo je napisala pismo, a njegova vsebina ni znana.

Novembra tragedija na Rabu
Naši sosedje ugotavljajo, da si čedalje več njihovih najstnikov poskuša vzeti življenje. Še svež spomin je tudi na novembrsko tragedijo, ko sta 13- in 15-letna deklica na Rabu skočili z zvonika cerkve in umrli, še prej pa sta prijateljem poslali SMS-sporočilo o tem, kaj nameravata.

Gre predvsem za mirne otroke
Hrvatje se tako sprašujejo, kaj je narobe. Črna statistika kaže, da se vsako leto skuša ubiti 55 otrok in to uspe vsakemu dvajsetemu. Gre predvsem za mirne, tihe, pridne otroke. "Ravno v tem je zanka," je razložila psihologinja Vlasta Rudan s klinike za psihološko medicine v Zagrebu. "Ker so bolj neopazni, se nam zdi, da so zadovoljni, a v resnici imajo kup težav, ki jih skrivajo v sebi, to pa vodi v depresijo. Tudi vzgoja in okolje sta pomembna dejavnika."

Premalo psihologov
Rudanova je opozorila, da je velika težava tudi pomanjkanje strokovnih kadrov, saj na 3.500 osnovnošolskih otrok pride le en psiholog. "V naših šolah skoraj ni psihologov, defektologov in drugih strokovnjakov, ki bi morali vsak dan sodelovati z otroki."

A. P.