V ZDA. Foto: EPA
V ZDA. Foto: EPA

Zadnji teden v juliju so okužbe s koronavirusom med ameriškimi otroki narasle za 85 odstotkov v primerjavi s tednom dni prej z manj kot 40.000 na skoraj 72.000. Od lanskega šolskega leta, ko je kot prevladujoča različica koronavirusa delta zamenjala alfo, so novi primeri okužb pri otrocih do 17 let skočili za 84 odstotkov.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v zadnjem letu dni v bolnišnice zaradi koronavirusa sprejeli 45.000 otrok, starih do 17 let, zdaj jih sprejemajo povprečno po 200 na dan ali več kot 70 na dan več. V času od 10. do 31. julija so hospitalizacije narasle za 84 odstotkov, od 665 do 1224.

Vsaka smrt otroka je preveč

Doslej je od izbruha pandemije koronavirusa v ZDA umrlo 520 otrok, okužilo pa se jih je več kot 4,2 milijona. Glede na skupno število mrtvih (617.000) to ni veliko, vendar pa je to dvakrat več, kot jih na leto umre zaradi navadne gripe in direktorica CDC-ja Rochelle Walensky pravi, da je vsaka smrt otroka preveč.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do zdaj s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000.

Za zdaj cepiva za mlajše od 12 let ni, začasno dovoljenje je dobilo le cepivo Pfizerja/BioNTecha, saj so postopki za potrjevanje cepiv za mlajše od 12 let daljši kot za odrasle. Predsednica ameriške Akademije pediatrov Lee Savio Beers je v pismu zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) pozvala, naj si intenzivneje prizadeva v smeri avtorizacije cepiva za mlajše od 12 let.

Pri uporabi cepiv za mlajše od 12 let predvsem ni jasno, ali potrebujejo manjše odmerke kot odrasli in morda le en odmerek. Pfizer pričakuje, da bo imel podatke o testiranju cepiva pri starih od pet do 11 let v septembru, še kasneje jeseni ali pozimi pa za stare od dveh do štirih let.

Anthony Fauci opozarja na nevarnost prihoda še nevarnejših različic koronavirusa. Foto: EPA
Anthony Fauci opozarja na nevarnost prihoda še nevarnejših različic koronavirusa. Foto: EPA

Maske in cepljenje

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA (NIH) Francis Collins je pozval Američane, naj se nehajo prepirati okrog virusa, ki zahteva smrtne žrtve, in naj raje delajo vse, kar lahko, da rešijo življenja, kar pomeni nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, predvsem pa cepljenje proti koronavirusu.

"To ni politična izjava ali napad na svoboščine. To je zdravstveni nasvet, ki rešuje življenja. Delitev okrog virusa, ki pobija ljudi, res ne potrebujemo," je dejal Collins.

V ZDA je zdaj spet po 118.000 novih okužb na dan, kar je največ v pol leta, število smrtnih primerov je v dveh tednih naraslo za 89 odstotkov.

Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri NIH-u in glavni zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Josepha Bidna Anthony Fauci pa je za CBS dejal, da jih lahko v kratkem doleti še kakšna hujša različica od delte, če ne bodo pospešili cepljenja.

Fauci upa, da bo Uprava za hrano in zdravila (FDA) do konca meseca izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech in potem še Moderne ter Johnson & Johnsona, ker bo to potem zasebnim podjetjem, šolam in lokalnim vladam olajšalo uvajanje obveznih cepljenj. Cepiva omenjenih podjetij so trenutno v uporabi na podlagi izrednega dovoljenja.

Biden je že uvedel obvezno cepljenje za zvezne uslužbence, ne bo pa uvajal obveznega cepljenja za splošno prebivalstvo. Čaka sicer še na priporočilo obrambnega ministrstva, preden ukaže cepljenje za vse pripadnike oboroženih sil.