S policije so sporočili, da so izgredi posledica prepovedi prebežnikom, da zapustijo taborišče, kjer je zaprtih več kot 3.000 ljudi. Foto: Reuters
S policije so sporočili, da so izgredi posledica prepovedi prebežnikom, da zapustijo taborišče, kjer je zaprtih več kot 3.000 ljudi. Foto: Reuters
Begunsko taborišče v Bolgariji
Protesti so potekali že oktobra, ko je skupina več sto Afganistancev zahtevala, naj jim pustijo nadaljevati pot proti zahodni Evropi. Foto: Reuters

Bolgarska policija je sporočila, da so prebežniki zažigali avtomobilske pnevmatike in metali kamenje v približno 250 policistov in gasilcev, ki so bili na prizorišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica tamkajšnje policije Nina Nikolova je medtem sporočila, da so nemiri posledica nedavne prepovedi, da prebežniki ne smejo več zapustiti območja taborišča.

"Stanje je pod nadzorom. Trenutno potekajo pogajanja med nezadovoljnimi prebežniki in državno agencijo za begunce," je povedala Nikolova.

Na posnetkih bolgarske televizije bTV je vidna vrsta policistov v zaščitni opremi z vodnim topom, ki stojijo nasproti protestnikov, za njimi pa je ob vhodu v taborišče oblak črnega dima.

V taborišču 3.000 ljudi
V taborišču je zaprtih več kot 3.000 prebežnikov, tam pa so protesti potekali že oktobra, ko je skupina več sto Afganistancev zahtevala, naj jim pustijo nadaljevati pot proti zahodni Evropi.

V Bolgariji, najrevnejši državi EU-ja, je trenutno ujetih približno 13.000 ljudi, večinoma Afganistancev. Kljub zaprtju t. i. balkanske begunske poti manjše skupine prebežnikov še vedno prečkajo to območje.